Lisanne Beijen
Lisanne Beijen E-bikes 21 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Elektrische fiets: 5 dingen die je er nog niet over wist

De elektrische fiets heeft in de laatste paar jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Waar hij begon als een zware en logge fiets voornamelijk voor senioren zijn er tegenwoordig e-bikes te koop lichter en flitsender dan de gemiddelde ‘gewone’ fiets.

We nemen het je daarom zeker niet kwalijk als je niet op de hoogte bent van de ontwikkelingen in de elektrische fietsenwereld. Daar heb je ons namelijk voor. Had je bijvoorbeeld al van de onderstaande vijf gehoord?

De populariteit van de elektrische fiets blijft groeien

Nederland is een fietsland. De enorme infrastructuur voor fietsers en het platte landschap maken de ultieme condities om overal naartoe te fietsen. Dat gebeurde voorheen op een ‘gewone’ fiets maar ook in 2020 zien we weer meer elektrische fietsen op straat. Al worden die steeds minder herkenbaar dankzij nieuwe ontwikkelingen omtrent de bouw van het frame en de integratie van alle elektrische onderdelen.

Vorig jaar groeide de elektrische fietsen-branche voor het zevende jaar op rij. Dit betekent volgens brancheverenigingen, Bovag en onderzoeksbureau GfK dat elektrische fietsen goed zijn voor meer dan twee derde van de totale omzet van de fietsenbranche. De verkoopcijfers van e-bikes groeide in 2019 2,6 procent ten opzichte van 2018.

2020 is echter een bijzonder jaar waarin veel mensen op zoek zijn gegaan naar mogelijkheden om hun eigen omgeving en land te verkennen. Op de elektrische fiets. In de eerste vijf maanden van 2020 stegen de verkoopcijfers van e-bikes met 12 procent ten opzichte van dezelfde maanden in 2019, aldus Bovag. Een lang verhaal kort: de e-bike is een blijvertje.

Babboe mini cargo elektrische fiets
Babboe Mini Mountain (Afbeelding: Babboe Cargo Bike)

De elektrische fiets ‘schakelt’ voor je: Smart Assist

E-bikes krijgen steeds meer technologische snufjes die ze slimmer maken. Denk bijvoorbeeld aan een slim slot die vergrendelt via de eigenaars’ smartphone, ingebouwde GPS, slimme verlichting en Smart Assist. Deze laatste kwamen we onder andere tegen in de e-bikes van Giant.

De Smart Assist-functie op de nieuwste elektrische fietsen van Giant gebruikt sensoren en algoritmen om de optimale trapondersteuning te bepalen. Die wordt vervolgens automatisch en soepel aangepast zodat de fietser zich tijdens zijn trip volledig kan focussen op de weg of het pad. Dit slimme systeem is verwerkt in de nieuwste SyncDrive Pro- en SyncDrive Life motoren.

Giant smart assist e-bike
Giant’s Smart Assist op een elektrische mountainbike (Afbeelding: Giant)

De accu opladen gaat steeds sneller

Jaren geleden was een van de nadelen van een elektrische fiets de laadtijd van de accu. Het duurde soms zeker 12 uur om een accu volledig op te laden. Die laadtijd is anno 2020 haast prehistorisch.

Sommige elektrische fietsen zijn voorzien van slimme oplaadtechnologie. Die zorgt er voor dat de accu van de e-bike en de oplader naadloos samenwerken. Dit maakt het opladen super efficiënt. Je kent een degelijk systeem vast al wel van draadloze oordopjes of headphones die je op dit moment op je hoofd hebt, of van je nieuwe smartphone. Dankzij een dergelijk systeem kan een lege accu in slechts 90 minuten van nul tot zestig procent worden opgeladen.

Giant elektrische fiets accu
Smart Charging Technology (Afbeelding: Giant)

Sommige e-bikes hebben speciale functies voor het wandelen

Een e-bike maakt fietsen makkelijker maar sommigen helpen je ook een handje tijdens het wandelen. Of beter gezegd: sommigen werken je niet tegen tijdens het wandelen. Het elektrische systeem op de meeste e-bikes, en voornamelijk ‘oudere’ e-bikes, maken lopen met de fiets aan de hand zwaar. Een zogenaamde ‘walk assist’ verhelpt dit.

Deze functie is voornamelijk handig wanneer je een steile heuvel op fietst waar je zelfs met trapassistentie niet op komt. Een walk assist-functie helpt het gewicht van de e-bike te verminderen en verdelen waardoor hij beter te manoeuvreren en bewegen is tijdens het lopen.

Stromer ST5 speed pedelec
Stromer ST5 (Afbeelding: Stromer Bikes)

Weg met de ‘ouderwetse’ ketting

Zeg maar ‘dag’ tegen de fietsketting zoals je hem kent. Op steeds meer elektrische fietsen zien we namelijk een belt drive. De riemaandrijving is een steeds populairdere keuze om verschillende redenen. Zo heb je geen last van vetvlekken op je broekspijpen, maar veel belangrijker is dat hij veel sterker en minder onderhoudsgevoelig is dan de gewone fietsketting. Een belt drive duwt de prijs van een e-bike vaak wel aardig omhoog. Al is hij die hogere prijs vaak ook waard.

Trek District+ 7 2020 elektrische fiets belt drive
District+ 7 2020 met belt drive (Afbeelding: Trek Bikes)

Op zoek naar een goede nieuwe e-bike waarop je de rest van 2020 (en nog heel lang daarna) kunt rondfietsen? Dit zijn 5 nieuwe topmodellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: 5 dingen die je er nog niet over wist
Sluiten