Elektrische fiets: 5 fouten die je niet moet maken bij je aankoop

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 1 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Een elektrische fiets is een grote aanschaf. Een aanschaf die onderzoek vergt zodat je zeker weet dat je de e-bike koopt die het beste bij je past. Al weet je dat natuurlijk nooit 100 procent zeker, hoe goed je onderzoek ook is.

Toch zijn er een aantal dingen die je moet weten voorafgaand aan het kopen van een e-bike. De onderstaande tips maken de zoektocht naar de juiste elektrische fiets makkelijker. Leer van de fouten van een ander zodat jij die niet maakt bij de aankoop van een e-bike.

#1 Niet weten waar je naar zoekt

In de wereld van de elektrische fiets zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Anno 2021 zijn er namelijk enorm veel verschillende e-bikes te koop, van verschillende merken, in verschillende prijsklassen, en met verschillende specificaties en onderdelen.

Doe jezelf een gunst en denk alvorens je de zoektocht begint na over waar je de e-bike voor wilt gebruiken. Zo voorkom je dat je afgeleid raakt door een glanzende strak uitziende elektrische hybride fiets of snelle elektrische commuter met een enorme actieradius, terwijl je van plan bent de fiets voor simpel stadsgebruik te kopen.

#2 Dezelfde elektrische fiets kopen voor jou en je partner: niet doen

Er bestaat niet zoiets als ‘one size fits all‘ als het op elektrische fietsen aankomt. Het lijkt misschien lekker praktisch om dezelfde e-bike te kopen voor jou en je partner, maar doe het niet. Dat je samen op pad gaat betekent niet dat dezelfde elektrische fiets geschikt is voor jullie allebei. Fietsen op dezelfde e-bike is niet cute of praktisch, het is eerder dom. Behalve als jij en je partner exact hetzelfde gewicht en dezelfde lichaamsbouw hebben.

Is dit niet het geval? Zoek dan altijd naar de e-bike die het beste bij jou past. Zo haal je het meest uit je nieuwe elektrische racemonster. Kies uit een fiets met de juiste framemaat, de juiste vorm frame, de banden die bij jouw persoonlijke gebruik aansluiten, en opties voor trapondersteuning die bij jouw voorkeur passen.

Lekker Bikes elektrische fiets
AmsterdamGT (Afbeelding: Lekker Bikes)

#3 E-bike niet testen

Een elektrische fiets kopen zonder hem te testen? Dat is een slecht idee. Een heel slecht idee. De specificaties van een elektrische fiets kunnen er op papier goed uitzien, maar dat betekent niet dat de e-bike ook zo fietst als jij verwacht. Wanneer je op een e-bike fietst kom je er pas echt achter of het type fiets, het model, en de andere specificaties bij je passen en aan je verwachting voldoen. Een e-bike kopen is een aardige investering.

Een elektrische fiets die je online koopt kun je vaak niet testen. Dit is een van de redenen waarom je een e-bike beter niet online maar in een fysieke winkel kunt kopen. Daarnaast kan de fietsverkoper in een gespecialiseerde winkel je goed helpen bij het vinden van een e-bike die bij jouw wensen en lichaamsbouw past. Service op maat vind je alleen in de winkel, en niet online. Dit is een service die ook doorgaat na de aankoop; een groot voordeel wanneer je elektrische fiets onderhoud behoeft.

#4 Blind afgaan op de actieradius van de elektrische fiets

Fabrikanten van elektrische fietsen doen er alles aan om hun fiets aan jou te verkopen. Als je op websites van verschillende fietsfabrikanten duikt vind je dat vrijwel iedere e-bike ‘is gemaakt van onderdelen en materialen van ‘s werelds beste kwaliteit’. Neem dit met een korreltje zout. Zo maken fabrikanten veel claims over hun mooie e-bikes die kloppen in testsituaties, maar die de fietsen in praktijk niet waarmaken.

Een claim die je met name met een korreltje zout moet nemen is die over de actieradius van de elektrische fiets. Voor de consument is het vrijwel onmogelijk om te achterhalen of deze claims kloppen, op basis van de accu en motor die in de e-bike zijn verwerkt.

Daarnaast hangt de actieradius van een elektrische fiets af van hoeveel de trapondersteuning wordt gebruikt, de het gewicht van de fietser en de snelheid waarin je fietst. Zoals gezegd: de actieradius hangt van veel componenten af en die hangen af van (het gedrag van) de gebruiker. Blind kiezen voor de e-bike met de grootste actieradius? Niet zo slim dus.

Specialized Turbo Creo SL e-bike
Specialized Turbo Creo SL Expert (Afbeelding: Specialized)

#5 Goedkoop is duurkoop

Als het op e-bikes aankomt is goedkoop vaak duurkoop. Goedkopere elektrische fietsen hebben vaak een degelijke accu (die zijn namelijk nog niet enorm goedkoop verkrijgbaar), maar leveren in op de kwaliteit van andere onderdelen en gebruikte materialen. Hierdoor is de kans groot dat de andere onderdelen snel(ler) aan vervanging toe zijn. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen, zoals de betaalbare e-bikes van VanMoof.

Reparaties aan elektrische fietsen zijn niet goedkoop waardoor de kosten van onderhoud aan je budget elektrische fiets snel kunnen oplopen. Zo is een budget e-bike al snel niet zo ‘budget’ meer. Investeer daarom iets meer in een solide elektrische fiets van een betrouwbare fabrikant en gun jezelf langer plezier van je aankoop. En als je besluit te investeren in een e-bike, voorkom dan dat hij naar de fietsenmaker moet met deze tips voor goed accu-onderhoud.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen