Elektrische fiets: 5 manieren om er het meeste uit te halen

Een elektrische fiets is een dure gadget. Als je meer dan 2000 euro uitgeeft aan een e-bike dan wil je wel waar voor je geld krijgen. Er zijn een aantal manieren waarop je ervoor zorgt dat je geen spijt krijgt van de aankoop, en je e-bike zo lang mogelijk mee gaat.

De kwaliteit van de elektrische fiets speelt een grote rol in hoeveel jij eruit kunt halen. Toch heb je zelf ook een aandeel in hoe lang jij plezier hebt van je e-bike. Dit zijn onze vijf tips waarmee je het beste uit je elektrische fiets haalt.

1. Koop de elektrische fiets die bij jou past

Een veelgemaakte fout bij het kopen van een elektrische fiets is dat men onvoldoende geïnformeerd is voor de aankoop. Als gevolg koopt men een elektrische fiets die niet aan de wens van de koper voldoet. Informeer jezelf daarom goed over wat er te koop is en denk na over waarvoor jij de e-bike wilt gebruiken.

Er zijn steeds meer verschillende e-bikes te koop voor allerlei typen gebruik. De ene elektrische fiets is sportiever dan de ander, en sommige zijn speciaal gemaakt voor fanatieke sporters. De ene elektrische fiets is perfect voor het fietsen van lange fietstochten en de ander is geschikter als stadsfiets. Het is van groot belang dat je weet waarvoor je de e-bike wilt gebruiken. Alleen dan kun je de fiets kopen die bij jouw behoefte aansluit waardoor je er zo veel mogelijk plezier van kan beleven.

2. Houd de accu van je elektrische fiets opgeladen en koel

De accu van een elektrische fiets is een gevoelig beestje. Wie het meeste uit zijn e-bike wil halen moet de accu goed onderhouden. Een sterke accu betekent namelijk een zo groot mogelijke actieradius. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat hij te snel oud wordt. Denk bijvoorbeeld aan het koel houden van de accu en ervoor zorgen dat hij nooit volledig leeg raakt. Lees hier meer tips over het beste onderhoud van de accu.

VanMoof Electrified S
VanMoof accu display op de Electrified S (Afbeelding: VanMoof)

3. Gebruik de juiste banden en hou ze op spanning

Op je elektrische fiets zit standaard een set banden die volgens de fabrikant het beste bij de fiets past. Ga je de bossen in of juist de weg op, maar zijn de banden daar niet optimaal voor? Overweeg dan een andere set banden. Met de juiste banden fiets je namelijk nog soepeler en bespaart de accu net dat ene beetje energie.

Daarnaast is het belangrijk om de spanning van de banden op spanning te houden. Een elektrische fiets met volle banden fietst (net als iedere andere fiets) makkelijker, en heeft daardoor een langere accuduur. Weet je niet of de bandenspanning goed is? Overweeg dan een fietspomp die de luchtdruk van de banden meet.

4. Houd de ketting van je e-bike vet

Met een goed gesmeerde fietsketting trapt je elektrische fiets soepeler. Als de ketting gaat piepen en kraken dan is het waarschijnlijk tijd voor wat extra vet. Dit is een simpele klus: smeer wat kettingvet op de ketting, laat dit een aantal minuten intrekken, en verwijder het overtollige vet met een oude doek.

elektrische fiets
De ketting van de Mavaro Neo 1 (Afbeelding: Cannondale)

5. Zorg voor de motor en het aandrijfsysteem van je e-bike

Wie het meest uit zijn elektrische fiets wil halen moet deze zo goed mogelijk onderhouden. Alleen dan gaat hij het langst mee en fietst hij iedere rit tot het einde soepel. Zorg daarom goed voor de motor en het aandrijfsysteem van je e-bike. En als we dat zeggen bedoelen we eigenlijk ”laat een fietsenmaker/specialist goed voor de motor en het aandrijfsysteem van je e-bike zorgen”.

Een elektrische fiets heeft net als iedere andere fiets zo nu en dan een onderhoudsbeurt nodig. Een ketting kun je zelf wel smeren, maar laat een specialist of fietsenmaker alsjeblieft naar de kwetsbare en belangrijke onderdelen van de fiets kijken. Dit kost misschien wat, maar is ook belangrijk om je garantie op de fiets te behouden.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: 5 manieren om er het meeste uit te halen
Sluiten