Elektrische fiets: 5 heerlijke routes om Nederland mee te ontdekken

Nederland is een fietsland bij uitstek. Dat komt niet alleen door het grote aantal fietsen, maar ook doordat het land zo plat is als een dubbeltje. Dit laatste maakt fietsen makkelijk en leuk. Zelfs als je geen elektrische fiets hebt. Trek er tijdens de warme zomerdagen op uit met je e-bike om meer van Nederland te ontdekken.

Door het grote aantal fietspaden in Nederland is het niet moeilijk zelf een fietstocht te plannen. Er bestaan echter een veeltal aan uitgestippelde langeafstands fietsroutes (LF-routes) en zogenaamde ‘knooppuntroutes’ die de moeite waard zijn. Hieronder vind je vijf van deze prachtige routes om met je e-bike of gewone fiets te verkennen.

Met je elektrische fiets over het water: Pontjes fietsroute Noord-Holland (41.3 km)

Deze mooie fietsroute in Noord-Holland is een afwisselende tocht met verschillende uitzichten. Zo steek je verschillende watertjes over met pontjes, waarvan je twee pontjes zelf moet overvaren door aan een lier te draaien. De typisch Hollandse landschappen op deze routes maken deze fietsroute perfect voor een lekker dagje weg in eigen land. Een tocht die dankzij je elektrische fiets zelfs met tegenwind leuk is.

fietsen fietsroute elektrische fiets Noord-Holland
Fietsen in Noord-Holland (Afbeelding: ANP / XTRA Koen Suyk)

Fiets langs landgoederen en kastelen in Twente: Herikerberg fietsroute (49.6 km)

Wellicht was Twente niet de eerste plek op je must-mee lijstje, maar voor fietsliefhebbers heeft de streek veel te bieden. Een fietstocht door het groene en landelijke Twente voelt als een tripje naar het buitenland. Mits je er niet vandaan komt natuurlijk. Deze prachtige fietstocht leidt je door bossen en over heidevelden, en langs landgoederen en indrukwekkende kastelen.

Langs de kust: LF Noordzeeroute (330 km)

Een aantal kilometer tegen de wind in rijden langs de kust is geen probleem als je een elektrische fiets hebt. Een kustroute als deze, van Den Helder tot Sluis, is daarom perfect voor wie een e-bike heeft. Tijdens deze lange meerdaagse tocht langs de kust kun je optimaal genieten van de duinen en de zee. Fiets van badplaats naar vissersdorp en kom thuis met fietstassen vol met zand.

elektrische fiets duinen fietsroute
Fietsen door de duinen (Afbeelding: ANP / Koen Suyk)

Heuvel op en heuvel af met je elektrische fiets: Hartje Heuvelland fietsroute (55.7 km)

Limburg is dé plek in Nederland waar je echt over heuvels kunt fietsen en zelfs een berg kunt beklimmen. Dat is met een ‘gewone’ fiets misschien zwaar, maar niet met jouw elektrische fiets. Ontdek het meest zuidoostelijke puntje van Nederland tijdens een prachtige fietsroute door Zuid-Limburg.

Voor een langere fietsvakantie: de LF Ronde van Nederland (1400 km)

Als je niet genoeg kunt krijgen van rondfietsen door Nederland dan is de Ronde van Nederland wat voor jou. Deze bijna 1400 kilometer lange fietsroute leidt je over de mooiste fietspaden strak langs de grenzen van Nederland. Het hoge noorden, het verre oosten, het diepe zuiden en het westelijke westen: je ziet het allemaal. Tijdens deze fietstocht zie je de variatie in landschappen in heel het land. Door de lengte van de route is het een goede tocht voor een kleine fietsvakantie in eigen land met je elektrische fiets.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: 5 heerlijke routes om Nederland mee te ontdekken
Sluiten