Mark Hofman
Mark Hofman E-bikes 12 dec 2019

Met je elektrische fiets de winter door: met deze 5 tips lukt het

Nederlanders laten zich niet zo snel weerhouden om op de fiets te stappen in de winter, maar met een elektrische fiets is het helemaal geen probleem. Toch snappen we dat het gebruik van zo’n fiets misschien iets minder simpel is met al die narigheid die het weer in deze maanden met zich meebrengt. Daarom helpen we je een handje.

Wie wel eens met een elektrische fiets in handen heeft gehad, zal het merk Kymco misschien wel bekend voorkomen. Samen met Shimano, expert op het gebied van e-bikesystemen, komt het bedrijf met vijf handige tips waarmee jij makkelijk de winter doorkomt met je elektrische voertuig. En gezien het feit dat je vrienden van WANT alles behalve de rotste zijn, zetten we deze handige tips voor je op een rij.

#1 Accu van je elektrische fiets opladen bij juiste temperatuur

Het is belangrijk om te weten dat een elektrische fiets, net als de mens, niet heel lekker gaat op koude temperaturen. Overleven doen ze het wel, maar echt gelukkig worden ze er niet van. Vooral de accu kan het met koude temperaturen zwaar krijgen. Bewaar je een lege accu in een koude omgeving, dan kan je er rekening mee houden dat deze met een sierlijke boog de prullenbak in kan. Je hoort het al: niet te koud bewaren, maar ook zeker niet leeg bewaren. Gebruik je de accu voor een lange tijd niet, dan is het goed om deze op te laden tot 70%. Heb je dat gedaan, dan is het vervolgens de taak om deze accu minstens een keer in de zes maanden te voorzien van nieuwe voeding.

En trouwens, dat laden is overigens wel nodig. De accu van je elektrische fiets kan in de wintermaanden tot wel een kwart minder actieradius leveren, dus hou daar rekening mee als je op pad gaat!

#2 De banden kunnen iets leger

Winterbanden aanschaffen voor je elektrische fiets: het klinkt een beetje maf. Het is zeker mogelijk, maar in Nederland is dat niet echt nodig. De wegen zijn vaak sneeuwvrij en mocht dat niet het geval zijn, dan smelt de sneeuw die er ligt altijd vrij snel. Maar goed, het kan zijn dat het alsnog glad is buiten en jij met je boodschappentas slingerend door de straten schiet. Wat dat betreft is het slim om je banden iets leeg te laten lopen. Overdrijven is ook een vak, dus je hoeft echt niet op je velg te rijden. Maar een klein beetje lucht uit de band kan al voor een heel groot verschil zorgen. Meer grip, minder blauwe plekken.

Elektrische fiets in de winter
Puik bakkie hoor! (Afbeelding: Kymco)

#3 Gestrooid? Tijd om je elektrische fiets te boenen!

Het is hartstikke fijn dat in Nederland het zout als een idioot in de rondte vliegt wanneer er maar enige vorm van gladheid voorspeld is. Maar toch brengt dit, zeker voor mensen met een elektrische fiets, wat nadelen met zich mee.

Net zoals bij je schoenen, is het zout ook niet helemaal lekker voor je elektrische fiets. Het zout kan de onderdelen van de fiets beschadigen en de gebruiker, op deze manier, op kosten jagen. Maak je fiets na een tochtje door de zoutheuvels van Holland dus altijd goed schoon. Het hoeft geen WK trapperpoetsen te worden, maar het is wel degelijk slim om de fiets af te spoelen met water. Zo gaat hij simpelweg langer mee.

#4 Breng je elektrische fiets weg voor een beurt

Ben jij iemand die de elektrische fiets liever stil laat staan in de winter? Dan ben je, naast een extreme lieverd voor je fiets, misschien wel tegen het punt aangelopen dat het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Een stalen ros met ondersteuning kost aardig wat centen en wat dat betreft wil je het beestje zo gezond mogelijk houden. En als jij toch al van plan was om de elektrische fiets lekker stil te laten staan tijdens de koude maanden, waarom zou je hem dan niet een beurt geven. Bij de fietsenmaker.

Twee vliegen in een klap!

Elektrische fiets in de winter
Verlichting is belangrijk! (Afbeelding: Kymco)

#5 Hou het veilig!

Maar even serieus nu. Het is ontzettend belangrijk dat je de ritten in de winter zo veilig mogelijk houdt. Het maakt niet uit hoe je het doet, als je het maar doet.

En misschien is, met het slechte weer, verlichting wat dat betreft nog wel het allerbelangrijkste. Je bent simpelweg slecht te zien voor andere weggebruikers als je zonder licht, en donkere kleding, over de wegen fietst. Wat dat betreft is een elektrische fiets hét middel voor jou, want laten we eerlijk zijn: dat licht is zo fel als de neten. Maar zorg er dan wel voor dat ze het gewoon doen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met je elektrische fiets de winter door: met deze 5 tips lukt het
Sluiten