Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Rides 24 jul 2020

Elektrische fiets: 5 tips voor modellen met een voorwielmotor

Een elektrische fiets heeft soms een middenmotor, maar kan ook een achterwiel- of een voorwielmotor hebben. Een voorwielmotor heeft verschillende voordelen en nadelen voor het gebruik van de fiets.

Overweeg je een e-bike met voorwielmotor te kopen of heb je er al een? Dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om zo veel mogelijk uit de elektrische fiets te halen.

Maak van je stadsfiets op een betaalbare manier een elektrische fiets met elektrisch voorwiel

Een elektrische fiets met een voorwielmotor is flexibeler dan een e-bike met een middenmotor. Waarom? Doordat de motor alleen vast zit aan het voorwiel kun je het wiel verwisselen voor een gewoon wiel als je van je e-bike (weer) een ‘gewone fiets’ wilt maken. Waarom je dat zou willen? Bijvoorbeeld om het elektrische voorwiel op een betere fiets te zetten.

Dit trucje werkt natuurlijk ook andersom: je kunt speciale kits kopen om van je gewone fiets een elektrische fiets met voorwielmotor te maken. Daarvoor hoef je vaak niet eens een fietsenmaker te bezoeken; het elektrische voorwiel kun je gewoon voor je huis op de stoep of in je eigen garage op je fiets monteren.

teebike e-bike
Elektrisch voorwiel van Teebike (Afbeelding: Teebike)

Kies een elektrische fiets met voorwielmotor en wielmaat die bij jouw lichaam past

Het is het beste voor een elektrische fiets (en eigenlijk voor iedere fiets) dat het gewicht van de fiets zo gelijkmatig mogelijk verdeeld is van voor naar achter. Een voorwielmotor op je fiets helpt over het algemeen goed bij deze verdeling. Dat komt doordat omdat jouw eigen gewicht wat meer achterop en in het midden van de fiets is geplaatst en het gewicht van de motor dus in het voorwiel zit.

Dit betekent alleen wel nog steeds dat het voorwiel minder tractie heeft met de weg dan het achterwiel. Dit geldt vooral bij hogere snelheden. Let daarom goed op hoe sterk de voorwielmotor is. Wie wat groter en zwaarder is heeft zeker voordelen aan een sterkere motor met een groter voorwiel.

Nog een tip over de verdeling van het gewicht op de e-bike

Een voorwielmotor voegt gewicht toe aan je fiets. Zoals hierboven uitgelegd is die verdeling mede bepalend voor hoe gebruiksvriendelijk en krachtig jouw e-bike is. Wil je een elektrisch voorwiel op je fiets plaatsen? Denk dan ook na over het gewicht van de motor en de accu. Als je een zware motor voorop een e-bike plaatst terwijl er ook een zware accu ergens voorop de fiets is bevestigd, dan brengt dit de fiets waarschijnlijk uit balans. Dat maakt je e-bike moeilijk te sturen en misschien zelfs gevaarlijk.

Bij een kant en klare elektrische fiets is er goed nagedacht over de plaats van deze elementen op de e-bike. Doe dat dus ook als je er zelf een ‘maakt’.

Ben je niet zo handig met fietsen? Ga dan niet zelf aan het sleutelen

Je voorwiel rijdt meestal als eerste door glas en scherpe voorwerpen op de weg. Daardoor is de kans groter dat je voorwiel een platte band krijgt dan je achterwiel. De band plakken of verwisselen van een elektrische fiets met een voorwielmotor is alleen niet altijd even makkelijk. Kom je er niet uit? Breng je fiets dan naar een fietsenmaker voordat je schade toebrengt aan de motor. Dat is het namelijk niet waard; een band plakken kost vaak slechts een tientje en een nieuwe voorwielmotor veel meer dan het tienvoudige.

Maak je elektrische fiets met voorwielmotor krachtiger

Laten we direct zeggen dat we hiermee niet bedoelen dat de voorwielmotor sneller mankementen vertoont dan andere motoren. Een elektrische fiets met voorwielmotor heeft veel opties. Dankzij de verschillende kits die beschikbaar en verschillende fietsen kun je de e-bike precies naar eigen smaak maken.

Als je bijvoorbeeld een voorwielmotor die voor een groter wiel bedoeld is op een kleiner wiel plaats dan heeft die meer trekkracht bij lage snelheden. Dat maakt je e-bike sterker als je heuvels op fietst of als je veel bagage hebt. Sleutelen aan je (elektrische) fiets is natuurlijk wel alleen voorbehouden voor de echte handige mensen onder ons. En zeker niet alle kits passen op alle wielen, dus weet waar je aan begint!

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: 5 tips voor modellen met een voorwielmotor
Sluiten