Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn E-bikes 8 augustus 2020

Elektrische fiets: 5 tips voor modellen met een middenmotor

Een elektrische fiets kan een voorwielmotor, een achterwielmotor of een middenmotor hebben. Fietsen met een middenmotor zijn vaak iets prijziger en worden vaak als het meest veelzijdig en krachtig gezien. De positie van de motor is zeker bepalend voor hoe de fiets fietst.

Hieronder staan vijf tips op een rij voor wie de aankoop van een e-bike met middenmotor overweegt en voor wie er al een heeft.

1. Onderhoud de ketting van de elektrische fiets goed

De ketting van een elektrische fiets met middenmotor slijt sneller dan de ketting van een gewone fiets en van een e-bike met voorwiel- of achterwielmotor. Houd de ketting daarom schoon en vet zodat hij zo lang mogelijk mee gaat. Een schone en vette ketting draagt ook bij aan een langere actieradius.

2. Overweeg een elektrische fiets met riemaandrijving

In de bovengenoemde tip adviseren we om zo goed mogelijk voor de ketting van je e-bike te zorgen. Je kunt ook nog een stapje verder gaan en een elektrische fiets met riemaandrijving overwegen. De ketting van een e-bike met middenmotor krijgt namelijk veel te verduren en loopt een vergrote kans om te knappen. Dit probleem heb je niet bij een elektrische fiets met riemaandrijving. Een nadeel hiervan is alleen wel dat dit systeem het prijskaartje van de fiets vaak aardig vergroot.

Lekker Bikes Amsterdam GT
De ‘Amsterdam GT’ met middenmotor en riemaandrijving (Afbeelding: Lekker Bikes)

3. Lees goed wat de garantie van de motor is

Als er onderdelen in de motor kapot zijn dan is reparatie vaak maar niet altijd mogelijk. Veel fabrikanten van middenmotoren raden aan om de hele motor te vervangen als er een onderdeel kapot is. Dit is prima als het binnen de garantievoorwaarden valt, maar is een dure klus als dat niet het geval is. Check daarom altijd goed wat de voorwaarden voor garantie zijn van de motor en waar je wel (en geen) recht op hebt.

4. Middenmotor: goedkoop is vaak duurkoop

Een elektrische fiets met middenmotor is vaak duurder dan een e-bike met voor- of achterwielmotor. Toch is het je geld waard om niet te besparen op de motor van de fiets. Een motor van betere kwaliteit gaat, als je normaal met de e-bike omgaat, langer mee. Daarmee verklein je de kans dat je je inderdaad moet beroepen op de garantie van de elektrische fiets/middenmotor, als die überhaupt nog geldig is natuurlijk.

Gazelle Ultimate T10 20 HMB elektrische fiets
Gazelle Ultimate T10 20 HMB (Afbeelding: Gazelle)

5. Tip voor tijdens het fietsen: schakel alvast terug voordat je stopt

Je kunt op het grote gros van de e-bikes met middenmotor pas schakelen zodra je in beweging bent. Als de fiets in een zware versnelling staat voordat je bijvoorbeeld voor een stoplicht stopt dan betekent dit dat je ook moet opstarten in deze zware versnelling. En elektrische ondersteuning of niet; dit blijft geen pretje. Doe jezelf daarom een plezier en schakel alvast terug naar een lichtere versnelling voordat je stopt. Dat maakt het opstarten een stukje soepeler.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: 5 tips voor modellen met een middenmotor
Sluiten