Elektrische fiets: 5 dingen die je moet weten voor je hem koopt

Een elektrische fiets kopen is een grote aanschaf. Aan een goede e-bike hangt vaak een aardig prijskaartje door de gebruikte materialen en verschillende (elektrische) onderdelen. Weet daarom goed waar je naar zoekt en wat je voor je hebt voordat je de knip trekt.

Om je een handje te helpen hebben we 5 onderwerpen voor je op een rijtje gezet. Verken deze ten minste voordat je een e-bike koopt. Zo maak je een weloverwogen keuze en voorkom je een (dure) miskoop.

1. Er zijn verschillende soorten e-bikes

Net als normale fietsen bestaan er ook verschillende soorten elektrische fietsen. Denk goed na waarvoor je de fiets wilt gebruiken en hoe intensief je hem wilt inzetten voordat je er een koopt. Zo koop je het juiste type elektrische fiets en een fiets in de juiste prijsklasse. Elektrische mountainbikes zien er bijvoorbeeld heel tof uit, maar dit is waarschijnlijk niet de handigste fiets om mee te commuten.

De volgende soorten e-bikes zijn tegenwoordig populair: de elektrische stadsfiets, e-mountainbike, elektrische racefiets, elektrische bakfiets (handig om jonge kinderen in te vervoeren), elektrische vouwfiets, elektrische hybridefiets, en een elektrische racefiets.

Bulls Bikes USA elektrische fiets elektrische racefiets
Elektrische racefiets Bulls Bikes USA Alpine Hawk EVO (Afbeelding: Bulls Bikes USA)

2. De regels voor elektrische fietsen op straat

De topsnelheden van elektrische fietsen lopen uiteen. Sommige exemplaren halen 16 mph/25 km/u en anderen rijden tot 28 mph/ 45 km/u. Voor de e-bikes die 45 kilometer per uur halen gelden andere regels in het verkeer. Deze fietsen, ook wel speed-pedelecs genoemd, worden namelijk hetzelfde behandeld als bromfietsen. Daardoor ben je bijvoorbeeld verplicht een helm te dragen op deze fietsen. Een speed pedelec moet ook verplicht een gele bromfietskentekenplaat hebben om op de openbare weg te rijden. Daarnaast moet je minimaal 16 jaar en in het bezig van een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) zijn om op deze racemonsters te rijden.

elektrische fiets
Een speed pedelec op de weg (Afbeelding: ANP / Marten van Dijl)

3. De positie van de elektrische motor op de elektrische fiets

De positie van de elektrische motor op een elektrische fiets is cruciaal. Elektrische fietsen kregen een paar jaar geleden standaard een motor in een van de wielen. Dit geeft je een bepaalde rijervaring. Zo voelt een motor in het achterwiel bijvoorbeeld alsof je de wind in je rug hebt.

Elektrische motoren in het voorwiel zijn vaak minder onderhoudsgevoelig. Doordat ze onafhankelijk van je ketting werken en niet zijn gekoppeld aan je trappers beïnvloeden ze die niet. Daarnaast zijn fietsen met een motor in het voorwiel vaak goedkoper dan ‘mid-drive’ e-bikes. Een nadeel van een motor in het voorwiel is dat de versnellingen wel kwetsbaarder zijn. Mits de fiets versnellingen heeft natuurlijk.

De meeste speed pedelecs hebben een motor onderin het frame van de fiets, bij de trappers. Het grootste voordeel van dit type motor is dat hij gemakkelijk kan schakelen tussen verschillende versnellingen. Dat komt doordat hij werkt met dezelfde ketting en versnellingen als je pedalen, anders dan bij een motor in het achter- of voorwiel. Die laatste werkt onafhankelijk van je trappers.

teebike e-bike
Elektrisch voorwiel van Teebike (Afbeelding: Teebike)

4. Verschillende levels van ondersteuning en versnellingen

De motor van een elektrische fiets heeft meestal drie tot vijf levels van ondersteuning. Een fiets met meerdere versnellingen en levels voor ondersteuning kost logischerwijs meer. Meer ondersteuning is echter niet per definitie beter. Als je de e-bike alleen gebruikt om door de stad mee te fietsen dan heb je waarschijnlijk voldoende aan het minimale aantal versnellingen.

Sportieve elektrische fietsen hebben vaak geen versnellingen maar in plaats daarvan een derailleurversnelling. Dit is een efficiënt versnellingssysteem dat minder weerstand geeft. Een voordeel van dit systeem is dat de fiets lichter trapt als de motor is uitgeschakeld.

Grand Canyon ebike
Elektrische mountainbike Canyon met derailleurversnelling (Afbeelding: Canyon)

5. De accu van de elektrische fiets

Het laatste belangrijke punt om te onderzoeken voordat je een e-bike koopt is de accu. De accu van een elektrische fiets is vaak in een aantal uur op te laden via ieder stopcontact. In sommige gevallen kun je de accu van de elektrische fiets loskoppelen. Dit heeft als voordeel dat je hem makkelijk overal kunt opladen en ook de fiets lichter is als je hem wilt verplaatsen.

Onderzoek als je een elektrische fiets op het oog hebt welk type accu het is, hoe gemakkelijk de accu op te laden is, hoe lang het duurt voordat hij is opgeladen en hoe groot de actieradius is. Daarnaast hebben sommige accu’s soms een handige anti-diefstalfunctie en zijn ze voorzien van GPS-tracking. Deze details dragen allemaal bij aan het gebruiksgemak van je nieuwe elektrische fiets.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: 5 dingen die je moet weten voor je hem koopt
Sluiten