Elektrische fiets: 5 uitstekende servicesystemen voor onderhoud

Net als bij een gewone fiets is het ook belangrijk regelmatig onderhoud uit te voeren aan je elektrische fiets. Een elektrische fiets is een dure fiets waarvan je natuurlijk zo lang mogelijk wilt genieten. Je kunt de levensduur van jouw e-bike op een paar manieren oprekken.

Het is niet verstandig om aan je e-bike te gaan sleutelen. Daarmee loop je de kans om de gevoelige elektrische componenten te beschadigen. Er zijn wel een aantal simpele (huis-tuin-en-keuken) tools en trucjes waarmee je je e-bike alsnog zo goed mogelijk kunt onderhouden tot dat je hij echt een servicebeurt moet krijgen. Hieronder vind je er een paar.

Fietsborstels

Er zijn verschillende fietsborstels te koop; dit zijn borstels die speciaal zijn ontworpen om bepaalde onderdelen van je fiets schoon te houden. Denk bijvoorbeeld aan de tandwielen en de ketting. Zo bestaat een set met fietsborstels vaak uit een speciale borstel om de ketting schoon te maken en een ronde borstel voor de wielen, tandwielen en remschijven.

fietsborstel elektrische fiets onderhoud
Fietsborstel (Afbeelding: De Witte)

Kettingreiniger voor je elektrische fiets

Een ketting van een elektrische fiets schoonmaken is vaak lastiger dan de ketting van een ‘gewone’ fiets schoonmaken. Dit geldt voornamelijk wanneer je e-bike een middenmotor of een achterwielmotor heeft. Is dit het geval? Laat de schoonmaak dan over aan een fietsenmaker voordat je zelf aan de ketting en elektrische onderdelen gaat sleutelen.

Heeft je fiets een voorwielmotor? Dan kun je de ketting van de fiets wel makkelijk reinigen met kettingreiniger. Je hebt hier geen speciale reiniger voor nodig; een reiniger voor ‘gewone’ fietsen werkt prima. Als de ketting van je e-bike soepel werkt dan levert dat een grotere actieradius op en veroorzaakt het geen problemen voor de motor.

Koop een goede fietspomp voor je elektrische fiets

Het lijkt misschien logisch om lucht in de banden te houden, maar het is zeker belangrijk voor het onderhoud van je e-bike dat de banden altijd goed zijn opgepompt. Sommige fietspompen meten de luchtdruk van de banden zodat je ze precies tot de juiste hoeveelheid kunt opblazen. Voordelen hiervan zijn dat je makkelijker fietst (net als iedere andere fiets met volle banden), een langere accuduur en een langer leven voor de motor aangezien hij minder hard moet werken.

Trek Bikes elektrische fiets
Trek elektrische fiets (Afbeelding: Trek Bikes)

Zorg goed voor de (schijf)remmen van je e-bike

De meeste e-bikes hebben schijfremmen. Die gaan vaak lang mee maar vragen wel specifiek onderhoud. Dit onderhoud verschilt per fiets en het type remmen, dus verdiep je alvorens je aan het poetsen gaat in welke remmen op jouw fiets zitten. Voor het schoonmaken van schijfremmen gebruikt men vaak Isopropyl alcohol. Heb je het gevoel dat er iets mis is met de remmen en heb je dit goedje niet in de schuur? Breng je elektrische fiets dan gewoon even langs bij de fietsenmaker.

Onderhoudsbeurt door een specialist

We hebben het hierboven al een aantal keer benadrukt, maar kunnen dat haast niet genoeg doen: als je het idee hebt dat er iets mis is met je elektrische fiets ga er dan niet zelf aan sleutelen. Breng je e-bike naar een fietsenmaker (het liefste de fietsenmaker waar je hem hebt gekocht) voor controle en indien nodig een servicebeurt. Je fiets naar een fietsenmaker brengen en bij een fietsenmaker kopen heeft overigens nog een aantal voordelen. Lees er hier meer over.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: 5 uitstekende servicesystemen voor onderhoud
Sluiten