Elektrische fiets: 5 grote verschillen met een normale fiets

De elektrische fiets heeft in de laatste jaren veel terrein gewonnen ten opzichte van de ‘gewone’ fiets. Een e-bike heeft veel voordelen maar ook een aantal nadelen. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen zich afvragen hoe een elektrische fiets van een normale fiets verschilt.

Sommige verschillen zijn overduidelijk (de een heeft een elektrische motor en de ander niet), en anderen zijn minder opvallend. Daarom hebben we hieronder vijf verschillen tussen de elektrische fiets en normale fiets voor je op een rij gezet. Overweeg je een e-bike te kopen? Dan zijn deze verschillen goed om mee te nemen in je keuze.

1. Het uiterlijk

Anno 2020 worden er steeds meer elektrische fietsen gemaakt die haast niet te onderscheiden zijn van gewone fietsen. De accu en motor zijn vernuftig weggewerkt in het frame en het display is alleen zichtbaar voor de gebruiker. De verschillen tussen het uiterlijk van een elektrische fiets en een gewone fiets worden dus steeds kleiner. Dat maakt e-bikes aantrekkelijker voor een jonger publiek. Toch geldt dit nog lang niet voor iedere elektrische fiets. Vooral veel goedkopere en mid range modellen hebben een zichtbare accu, motor en fietscomputer.

Prophete E-bike 28'' Premium Lidl
Prophete E-bike 28” Premium – betaalbare e-bike (Afbeelding: Lidl)

2. Het gewicht

Omdat een elektrische fiets een aantal extra onderdelen heeft is hij vaak zwaarder dan een gewone fiets. De accu en motor brengen extra gewicht met zich mee, maar ook het frame is soms gemaakt van andere materialen voor extra stevigheid en veiligheid. Dit laatste is belangrijk omdat een e-bike of speed pedelec vaak sneller gaat dan een gewone fiets. Daarom is het belangrijk dat hij tegen een stootje en een hobbel in de weg kan. Ook hier geldt overigens dat fabrikanten van (vaak high end) elektrische fietsen hun nieuwe fietsen zo licht mogelijk proberen te maken. In sommige gevallen lukt dit ook en weegt de fiets slechts rond de 15 tot 17 kilo, zoals een gewone fiets ook doet. Een voordeel van een lichte (elektrische) fiets is dat hij lichter fietst, al helemaal als je wat heuvels op en af moet.

3. Een elektrische fiets is vaak duurder

Als het om elektrische fietsen gaat is goedkoop vaak duurkoop. Het is dus moeilijk, of haast onmogelijk, om een écht goede én goedkope elektrische fiets te vinden. Een goede elektrische fiets kost al snel zo’n 2000 euro. Voor dat geld kun je ook twee gewone fietsen kopen.

Kalkhoff Berleen 5.G Pure Advance e-bike
Kalkhoff Berleen 5.G Pure Advance uit 2019 (Afbeelding: Kalkhoff bikes)

4. Het onderhoud van een elektrische fiets

E-bikes worden gebouwd om gebruikt te worden. Dat betekent echter niet dat ze helemaal geen onderhoud nodig hebben. Net als bij een gewone fiets kan de band van een e-bike lek raken. Maar het grotere onderhoud vindt plaats bij de accu en motor van de e-bike. Wie wil dat zijn elektrische fiets zo lang mogelijk meegaat (dat zal iedereen zijn) doet er goed aan te onderzoeken wat het beste is voor de accu van zijn fiets en hoe de motor schoon te houden. Ga zelf in ieder geval nooit aan de slag met een schroevendraaier, maar vraag de fietsenmaker voor hulp. Dit scheelt je onnodige reparatiekosten.

5. De rijervaring van de fiets

Het grootste verschil tussen de gewone fiets en een elektrische fiets is uiteraard de rijervaring. Op een elektrische fiets voelt het alsof je continue de wind in de rug hebt. Mits de motor aanstaat natuurlijk. Staat die niet aan dan zijn sommige e-bikes echter helemaal niet prettig om op te fietsen. Als een elektrische fiets zwaar is dan werkt hij waarschijnlijk met motor aan prima en fijn, maar is het zonder dat de motor aan staat zwaar en ongemakkelijk om vooruit te komen.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: 5 grote verschillen met een normale fiets
Sluiten