Elektrische fiets: 5 voordelen die hij heeft voor het milieu

Ondanks de groeiende populariteit van de zuinige elektrische auto wint het elektrische fiets het nog steeds als het op milieuvriendelijkheid aankomt. De populariteit van e-bikes groeit overigens ook in een rap tempo. Sceptici van fietsen zetten vaak hun vraagtekens bij de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van de accu. Toch heeft een elektrische fiets veel voordelen voor het milieu.

Een e-bike is meestal een aardige investering maar daar krijg je ook wat voor terug. Naast veel fietsplezier en een lekker duwtje in de rug verklein je met een elektrische fiets ook je persoonlijke voetafdruk op de aarde. Dit voordeel voor het milieu en vier anderen staan hieronder verder uitgelegd.

De elektrische fiets stoot geen CO2 uit

E-bikes werken anders dan de meeste andere vervoersmiddelen. Een e-bike stoot namelijk geen CO2 uit, ofwel, het is een zero emission vervoermiddel. Naar schatting voorkomt een elektrische fiets, zolang als hij meegaat, de uitstoot van zo’n 226 kilo schadelijke carbon.

Schonere energiebron en slim opladen

Elektriciteit is minder schadelijk voor het milieu dan benzine of diesel. Het argument dat tegen e-bikes kan worden ingebracht is dat wanneer de elektriciteit niet afkomstig is van een groene energiebron de fiets als nog niet groen is. Dat is gelukkig te simpel gezegd.

Ja, het is noodzakelijk voor een elektrische fiets om elektriciteit te gebruiken. Veel geavanceerde e-bike hebben namelijk een slim laadsysteem waarbij alleen energie wordt gebruikt buiten de piekuren. Wanneer de vraag naar energie dus het laagst is. In die tijd kan de overtollige energie die het energiebedrijf heeft gegenereerd worden aangesproken. Zo zal een e-bike het energienetwerk dus niet overbelasten.

Een fijne extra van het opladen buiten de piekuren is dat deze energie goedkoper is; iets wat de gebruiker later terugziet op zijn energierekening.

Cannondale NEO Remixte elektrische fiets
Canvas NEO Remixte 2 (Afbeelding: Cannondale)

Geen luchtvervuiling en geluidsvervuiling

Luchtvervuiling is niet alleen iets dat je over de grens ziet in wereldsteden als Delhi en Beijing. Ook in Nederland, en met name in de steden in de Randstad, is luchtvervuiling zeer aanwezig. Zoals al gezegd stoot een e-bike geen CO2 uit. Dit betekent dat een e-bike de lucht niet vervuilt. Wie in de Randstad woont kan zijn eigen stad en omgeving dus een stukje aangenamer maken door voor een elektrische fiets te kiezen en de auto te laten staan.

Het gebruik van e-bikes vermindert ook zogenaamde geluidsvervuiling, ofwel: lawaai. Als meer mensen voor een e-bike (of gewone fiets) zouden kiezen in plaats van een auto dan zou, met name de stad, een stuk relaxter zijn.

E-bike eigenaar laat de auto vaker staan

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat eigenaren van een elektrische fiets vaker de fiets pakken dan voorheen. Denk je dat ze voorheen altijd voor de benenwagen kozen? Nee. Voorheen stapte men voor een kort of langer ritje in de auto. Volgens dit onderzoek kiezen mensen met een e-bike echter vaker voor de e-bike. Dat is niet alleen een goede ruil voor het milieu maar ook voor je eigen (mentale) gezondheid en fitheid.

Elektrische fiets is minder belastend voor het wegdek

De elektrische fiets is op veel verschillende manieren beter voor het milieu. Zo is hij een stuk lichter dan auto’s en motoren waardoor ze minder belastend zijn voor het wegdek. Dit betekent dat er minder aan de weg hoeft te worden gewerkt en er minder vaak nieuw wegdek hoeft te worden aangelegd. Dat werk gebeurt met zware machines die brandstof slurpen, veel CO2 uitstoten en daarmee bijdragen aan verdere milieuvervuiling.

elektrische fiets
Een speed pedelec op de weg (Afbeelding: ANP / Marten van Dijl)

Het plezier van de e-bike werkt aanstekelijk

Je kunt je misschien inbeelden dat fietsen op een fiets die het zware werk voor jou doet erg lekker is. Maar je weet pas hoe lekker dit écht voelt als je zelf een e-bike onder je kont hebt. Als je er een hebt zul je ongetwijfeld merken dat iedere oom, tante, broer, zus, vader en moeder wel eens een testrit op je fiets wil maken. Dat is top.

Doordat jij een e-bike hebt worden anderen in je directe omgeving vaak ook aangestoken met je enthousiasme. Kopen zij ook een elektrische fiets en laten ze de auto vervolgens staan? Dan kun jij indirect wat credits claimen voor het verkleinen van hun persoonlijke voetafdruk.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: 5 voordelen die hij heeft voor het milieu
Sluiten