Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn E-bikes 8 september 2020

Elektrische fiets beter voor het milieu: auto blijft vaker staan

De elektrische fiets heeft verschillende voordelen; je racet er snel mee van A naar B en dat zonder veel moeite te hoeven doen. Recent wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen het gebruik van de e-bike en het gebruik van andere vervoersmiddelen heeft nog een voordeel van de snelle fiets aan het licht gebracht.

Het onderzoek focuste zich op de vraag of mensen die elektrische fietsen kopen ook meer fietsen. Het grootschalige onderzoek liet inderdaad zien dat e-bike gebruikers de actieve levensstijl volledig omarmen. Ze springen overtuigend vaker op de fiets dan voorheen. Alleen nu dus de elektrische variant ervan.

Onderzoeksresultaten waar je niet omheen kunt

De mainstream populariteit van de elektrische fiets is nog niet zo lang een ding. Toch wordt er al jaren lang druk onderzoek gedaan naar de effecten van het gebruik van e-bikes op onze lichamelijke activiteit. Ook het meest recente onderzoek, dat werd uitgevoerd door twee Noorse wetenschappers, keek hier naar. Voor dit onderzoek werden loggegevens van 954 deelnemers geanalyseerd. Daarnaast werden ook onderzoeksresultaten uit eerdere onderzoeken meegenomen in de analyse. Op die manier konden de wetenschappers veranderende trends door de jaren heen meenemen in hun bevindingen.

De onderzoeksvraag die we in de introductie benoemden werd met een overtuigende ‘ja’ beantwoord. E-bike eigenaren fietsen vaker; met de tijd leren ze steeds beter hoe en waarvoor ze de elektrische fiets allemaal kunnen gebruiken. De gemiddelde afstand die een elektrische fiets-eigenaar op de fiets aflegt vergrootte namelijk van gemiddeld 2,1 kilometer tot 9,2 kilometer per dag. De gemiddelde e-bike eigenaar fietst dus vier keer zo veel dan toen hij geen e-bike in de schuur had staan.

Tiller rides elektrische fiets
Tiller Rides Roadster X (Afbeelding: Tiller Rides)

Meer op de elektrische fiets, minder in de auto

Wat verder opvalt aan dit onderzoek is dat de onderzoekers ook keken naar hoe het gebruik van de elektrische fiets zich verhoudt tot het gebruik van andere vervoermiddelen, zoals de auto. Het gemiddelde percentage dat de ‘gewone’ fiets als vervoermiddel werd gebruikt lag op 17 procent. Na de aanschaf van een elektrische fiets steeg dit tot maar liefst 49 procent.

Dit betekent dat wie een elektrische fiets heeft bijna de helft van al zijn uitstapjes op de fiets maakt. En iedere keer dat iemand voor de e-bike kiest, blijft de auto in de garage of op de parkeerplaats staan. Dit is winst voor de gebruikers’ fysieke en mentale gezondheid, maar ook winst voor het milieu.

Nog niet overtuigd door de wetenschap en wil je meer argumenten waarom een elektrische fiets een gezonde optie is? Check ze hier. Maar wees gewaarschuwd, ook hier laat de wetenschap zien dat e-bikes bijdragen aan een actieve levensstijl. Sorry, maar daar kan echt geen zelfverzonnen argument tegenop.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets beter voor het milieu: auto blijft vaker staan
Sluiten