Elektrische fiets: zo vind je het beste model voor jou!

Nu er steeds meer verschillende en specifieke elektrische fietsen op de markt komen heb je steeds meer keuze. Die keuze wordt alleen niet perse makkelijker. Je moet namelijk wel weten welke e-bike bij jou past om de juiste te kiezen.

De juiste elektrische fiets levert je ongetwijfeld veel plezier op terwijl een verkeerde e-bike misschien verstoft in de schuur. Een paar duizend euro uitgeven aan de verkeerde e-bike is zonde. Doodzonde. Daarom helpen we je graag een handje bij het vinden van het juiste model met deze simpele basistips.

Waar ga je de elektrische fiets voor gebruiken?

Er bestaan elektrische fietsen voor in de stad, elektrische racefietsen, elektrische mountainbikes, elektrische vouwfietsen, elektrische hybride fietsen, elektrische bakfietsen en ga zo nog maar even door. Daarom is het belangrijk om, voordat je ook maar een klein beetje gaat rondkijken naar wat er allemaal op de markt is, besluit waar je de e-bike voor wilt gebruiken. Zo kun je gericht zoeken en raak je niet afgeleid door die tof uitziende elektrische cruiser fiets terwijl je eigenlijk een commuter bike nodig hebt.

Koga Pace BX e-bike
Koga Pace BX (Afbeelding: Koga)

Verdiep je in de technische specificaties

Je verdiepen in de technische specificaties klinkt niet heel spannend of sexy, maar is wel essentieel als je de juiste elektrische fiets wilt kiezen. Het type motor en de accu op e-bikes verschilt namelijk per fiets. De motor en accu met het grootste wattage lijken altijd een goede keuze, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Als je op zoek bent naar een elektrische stadsfiets heb je waarschijnlijk helemaal geen enorme accu en motor nodig. Dat scheelt je geld, en waarschijnlijk ook gewicht op de elektrische fiets.

Er zijn nog veel meer specificaties van de e-bike die belangrijk zijn om te checken en overwegen. Kan de accu bijvoorbeeld van de fiets worden gehaald? En hoe zit het met de ketting of aandrijfriem van de e-bike? Als je de specificaties van de fiets niet goed begrijpt schroom dan nooit de fietsenmaker/verkoper te vragen naar hulp. Zij zijn er om jou professioneel advies te geven over de elektrische fiets.

Stromer ST5 speed pedelec
Stromer ST5 (Afbeelding: Stromer Bikes)

Testen, testen, testen, uitproberen en testen

Deze laatste tip ligt erg voor de hand, maar is waarschijnlijk de belangrijkste uit dit rijtje: test een e-bike voordat je hem koopt. Tegenwoordig is het makkelijk om een elektrische fiets online te bestellen. Er vanuit gaan dat hij lekker rijdt en bij jouw lichaam en rijstijl past is echter een dure gok. Test een e-bike daarom altijd voordat je hem koopt. Of nog beter: test meerdere elektrische fietsen voordat je er een koopt. Dat geeft je een goed gevoel naar welk type fiets of welk merk wel en niet bij je past.

Het is vrijwel altijd mogelijk om een e-bike te testen bij een fietsenwinkel. Hem vervolgens bij een fietsenwinkel kopen in plaats van online heeft ook zo zijn voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de service voor- en na de aankoop van de fiets. De fietsenmaker stemt namelijk de hydraulische schijfremmen voor je af en controleert of alle onderdelen goed in elkaar zitten en werken. Iets waar je niet altijd vanuit kunt gaan wanneer je een elektrische fiets online bestelt.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: zo vind je het beste model voor jou!
Sluiten