Brandende elektrische fietsen zorgen voor onrust: zo voorkom je brand

Elektrische fietsen Jeroen Kraak 27 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Een ontploffende elektrische fiets is de grote nachtmerrie voor veel bezitters. Nu de e-bike steeds populairder wordt, lijkt ook het aantal accu’s dat in de brand vliegt toe te nemen. Toch kun je dit voorkomen.

De zorgen om ontploffende elektrische fietsen nemen flink toe. In mei waarschuwde de brandweer van Amsterdam al voor de gevolgen. Een paar dagen geleden was het opnieuw raak, maar dit keer in Koog aan de Zaan.

Elektrische fietsen kunnen in brand vliegen

Elektrische fietsen die in brand vliegen, zijn niet alleen in Nederland een probleem. In Londen luidt de brandweer nu de noodklok. Elke twee dagen vliegt er een exemplaar in de fik, en de gevolgen kunnen desastreus zijn, vooral als je de e-bike in een woning stalt.

De branden ontstaan vaak als de elektrische fiets aan het opladen is, maar dat is niet altijd het geval. Bij de brand in Koog aan de Zaan stond de fiets gewoon buiten, zonder dat deze aan de stekker zat.

In Londen wil de brandweer nu maatregelen nemen. Ze willen dat de verkoop van accu’s van elektrische fietsen streng gereguleerd wordt. Dit moet net zo streng worden als vuurwerk, zware machines en medische apparatuur. Batterijen moeten eerst goedgekeurd worden door een derde partij voordat ze in de verkoop gaan.

Het idee van controle op de accu’s van e-bikes en scooters is niet helemaal nieuw. In New York is het al verplicht. Wellicht is het ook een goed idee om dit in Nederland in te voeren.

Elektrische fietsen ontploffen, maar hoe komt dat?
Het zou best kunnen dat hier een e-bike stond. (Afbeelding: Unsplash/Stephen Radford)

Dit kun je zelf doen

Toch kan het geen kwaad om zelf een aantal maatregelen te nemen, zodat jouw elektrische fiets, maar vooral jouw huis helemaal veilig is. Wij zetten ze voor jou op een rij.

  • Haal altijd de oplader uit het stopcontact als je e-bike is opgeladen.
  • Laad niet op via een verlengsnoer.
  • Bedek de accu niet als je aan het opladen bent.
  • Gebruik alleen de batterijen die de maker van jouw e-bike aanbeveelt.
  • Plaats een rookmelder in de ruimte waar je een elektrische fiets oplaadt.
  • Zet een e-bike, indien mogelijk, niet vol in het zonlicht.

Mocht het toch gebeuren dat je elektrische fiets in brand vliegt? Probeer deze te blussen met water, poeder of schuim. Een lithium-ionbatterij kan heftig ontbranden en de gassen die vrijkomen zijn giftig. Als het gevaarlijk wordt, bel dan altijd 112.

Swytch tovert je normale tweewieler op geheime wijze om tot machtige e-bike

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen