Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 4 jul 2019

Elektrische fiets: De Budnitz Model E tover je zo om tot een normale fiets

Veel elektrische fietsen zijn uitgerust met een verwijderbare batterij. Dat zorgt er enerzijds voor dat je de accu makkelijk binnen kunt opladen, zonder meteen je hele e-bike mee te hoeven nemen. Anderzijds zorgt het verwijderen van de batterij ervoor dat je elektrische fiets een stuk lichter wordt, voor als je bijvoorbeeld af en toe geen gebruik wilt maken van de elektrische boost. Doorgaans zit je dan echter alsnog opgescheept met het gewicht van de motor. De Budnitz Model E 2019 brengt daar echter verandering in en is zowel uitgerust met een verwijderbare batterij als een verwijderbare motor.

Van elektrische fiets naar standaard model

Doordat je de motor van de elektrische fiets kunt verwijderen, kun je de e-bike in een handomdraai omtoveren tot een normale fiets. Soms is het fijn om onderweg een extra boost te krijgen, maar soms wil je ook gewoon op eigen kracht je fietstocht overleven. Het aandrijfsysteem is van Fazua Evation en is goed voor een nominale output van 250 watt, terwijl de maximale output zo’n 400 watt bedraagt. Een 200 wh 36 volt batterij zorgt voor de power van de motor en zou je een actieradius moeten geven van zo’n 48 km. Zoals altijd hangt de actieradius in de praktijk natuurlijk af van verschillende factoren. Zo zal hij bijvoorbeeld een stukje minder zijn als je voor de maximale trapondersteuning gaat.

Budnitz Model E elektrische fiets

Gates Carbon riemaandrijving

Afgezien van de verwijderbare motor is bij de 2019 versie van de Budnitz Model E ook de Gates Carbon riemaandrijving nieuw. Deze zorgt ervoor dat je nauwelijks onderhoud hoeft te verrichten aan de elektrische fiets en dat je in ieder geval niet aan de slag hoeft met olie om je ketting te smeren. Andere features van de e-bike zijn 8 Alfine versnellingen, Tektro HD-M285 hydraulische schijfremmen en Schwalbe Big Apple banden.

Budnitz Model E
Budnitz Model E elektrische fiets

Lichte fiets, zwaar prijskaartje

Helaas is de Budnitz Model E nou niet bepaald de goedkoopste elektrische fiets en moet je er redelijk wat voor afrekenen. De e-bike komt namelijk met een prijskaartje van omgerekend 2.791 euro. Mocht je toch naar iets goedkopers op zoek zijn, kun je beter bij Xiaomi kijken. Xiaomi’s HIMO C20 ziet er misschien minder strak uit dan de Budnitz, maar je betaalt ook stuk minder voor.

Budnitz Bicycles

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: De Budnitz Model E tover je zo om tot een normale fiets
Sluiten