Jelle van Es
Jelle van Es Elektrische fietsen 15 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Elektrische fiets en diefstal? Met deze tips verklein je de kans

De elektrische fiets is momenteel het meest populaire model wanneer het op fietsen aankomt. Het is gewoon een superhandig vervoersmiddel, maar door zijn populariteit is hij ook een gewild object bij criminelen.

Onlangs brachten we dit bericht, waarin duidelijk werd dat er georganiseerde bendes het voorzien hebben op de elektrische fiets. Nu hoef je niet gelijk in paniek te raken, maar wel opletten. Gelukkig zijn er flink wat mogelijkheden om het de dief een stuk moeilijker te maken om er met jouw fiets van door te gaan. Met deze tips maak je het hem of haar moeilijker.

Zet je elektrische fiets dubbel op slot

Goed, dit is een redelijke in kopper en moet eigenlijk standaard zijn wanneer je een elektrische fiets gebruikt. Want als je voor 2.000 euro een fiets koopt, dan mag ik hopen dat je daar ook gelijk zoiets als een kettingslot bij neemt, wat eigenlijk als een dubbel slot geldt. Toch zou het niet verkeerd zijn om er echt een dubbel slot van te maken. Dat je zeg maar een achterslot gebruikt voor je standaard slot en daarnaast ook nog je voorwiel of het frame (dat laatste is overigens beter, omdat je het frame niet los kunt maken) via een extra slot aan zoiets als een fietsenstalling bevestigt. Op die manier schrik je al een crimineel af, omdat het voor hem of haar extra werk zou zij om jouw fiets mee te nemen.

Goed met je frame je fiets vast zetten (Afbeelding: Bosch)

Zorg er voor dat het slot strak zit

Daarnaast is het verstandig om het slot waarmee je je elektrische fiets ergens aan vast zet, goed strak zit. Hoe strakker het slot zit, hoe minder ruimte er is om een slot of een kabel door te knippen. Dus trek alles zo goed mogelijk door (zonder dat je de fiets beschadigt) en maak het de crimineel in kwestie zo moeilijk mogelijk.

Maak gebruik van een elektronisch slot

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van zoiets als een elektronisch slot. In het hogere segment van de elektrische fiets wordt deze vaak aangeboden. Met zo’n slot wordt het onmogelijk voor de fiets in beweging te komen wanneer je dat niet activeert op je app die je op je smartphone hebt staan. Op die manier kan iemand dus wel jouw fiets jatten, maar is het uiteindelijk niet mogelijk voor die persoon om hem op een goede manier te verkopen. Bosch heeft zo’n systeem in zijn assortiment zitten.

Bosch Lock
Het Lock-systeem van Bosch (Afbeelding: Bosch)

Chippen om hem makkelijker terug te vinden
Bij veel van dit soort elektrische sloten is het ook mogelijk om de elektrische fiets via gps terug te vinden. Maar je kunt de fiets ook los gaan chippen. Op die manier is het makkelijker om hem terug te vinden. Het Nederlandse bedrijf Tracefy heeft op dit gebied al een aantal goede stappen gezet. Wanneer een fiets dan wordt gejat, dan is het makkelijker om die terug te vinden.

Tracefy elektrische fiets
Het systeem van Tracefy (Afbeelding: Tracefy)

Neem het display mee indien mogelijk
Tot slot is het handig om je elektrische fiets minder aantrekkelijk te maken. Een fiets zonder display-unit werkt eigenlijk niet elektrisch en in veel gevallen is het niet mogelijk om maar even een andere display er op te zetten. Dus als je dat display er vanaf kunt halen, neem hem dan altijd mee als je de fiets parkeert.

Met deze simpele tips maak je het moeilijker en minder aantrekkelijk voor criminelen om er met jouw fiets vandoor te gaan. Wil je meer lezen over dit onderwerp? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elektrische fiets en diefstal? Met deze tips verklein je de kans
Sluiten