Elektrische fiets trends in 2020: snorfiets is terug van weggeweest

De eerste elektrische fiets was puur functioneel bedoeld. Maar alleen functionaliteit is niet meer voldoende voor fabrikanten en consumenten. Dat is goed te zien in de e-bike trend van 2020.

In 2020 ga je steeds meer e-bikes zien die niet op e-bikes lijken. En niet eens op fietsen lijken. De elektrische fiets die op een snorfiets lijkt is dit jaar namelijk de e-bike die je moet hebben.

E-bike frames worden groffer en banden dikker

De afgelopen weken hebben we al een aantal elektrische fietsen uitgelicht die de snorfiets-stijl volledig omarmen. Denk bijvoorbeeld aan de elektrische fietsen van Super73. De e-bike fabrikant uit Californië onthulde recentelijk hun vlaggenschip Super73 R-Series en de mid-range Super73-S2. Deze e-bikes hebben naast een aantal high-tech features ook een ontwerp waar je niet omheen kunt. De brede banden en het grote zadel maken het een mix tussen een off-road e-bike en ja, een snorfiets.

Een nadeel van deze fietsen is dat ze vaak zwaar zijn gezien het grove frame en de dikke banden. Daarnaast zet je deze e-bikes liever niet in het fietsenrek voor je huis. Een opvallende fiets als deze wordt er namelijk zo uitgepikt. Letterlijk.

Super73 e-bike elektrische fiets S2
Super73-S2 (Bron: Super73)

Minimalistische elektrische fiets en off-road e-bike ook populair

Het lijkt er op dat er een duidelijke splitsing is in de elektrische fietsen-markt in 2020. Ondanks dat de moped-stijl e-bike populair is, zijn er nog genoeg fabrikanten die e-bikes zo licht en gestroomlijnd mogelijk maken. En dan hebben we het niet alleen over elektrische fietsen die bedoeld zijn om mee te racen. Er is nog steeds een grote (en groter wordende) markt voor de elektrische fiets die er uit ziet als een normale fiets. Dit zijn de e-bikes waarin de accu volledig onzichtbaar is verwerkt en die rond de 15 kilo wegen. Bijvoorbeeld deze Duitse Elbike.

Naast de gestroomlijnde elektrische fiets worden er ook steeds meer elektrische mountainbikes en off-road bikes ontwikkeld. En dat is niet gek, aangezien men in veel landen buiten Nederland alleen recreatief off-road rijdt in plaats van op strak aangelegde fietspaden.

elektrische fiets e-bike DelFast
Elektrische fiets DelFast Kickstarter (Bron: Kickstarter)

Steeds groter aanbod in elektrische fietsen: van racefiets tot vouwfiets

De opkomst van de snorfiets e-bike betekent niet dat de gestroomlijnde e-bikes zullen verdwijnen. Het is niet onaannemelijk dat het elektrische fietsen-landschap blijft groeien en er zo nu en dan nieuwe bloemen in bloeien. Zoals bijvoorbeeld deze super kleine elektrische vouwfiets. Al betekent het uiteraard ook dat sommige anderen het veld moeten ruimen.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets trends in 2020: snorfiets is terug van weggeweest
Sluiten