Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn E-bikes 15 jul 2020

Elektrische fiets-gebruiker? Je kan vanaf nu een cursus doen in Nederland

Een elektrische fiets is heel handig, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Vooral als je niet aan de snelheid bent gewend.

De elektrische fiets wint snel terrein in Nederland. Wij zijn bij uitstek een fietsland, dus je kunt een e-bike makkelijke gebruiken. Overal zijn fietspaden en alles lijkt dus veilig. Toch gebeuren steeds meer ongelukken met elektrische fietsen. Voor Veilig Verkeer Nederland (VVN) een reden om in te grijpen.

Een gratis cursus

VVN komt met cursus om de veiligheid van e-bike-gebruikers te bevorderen, of zoals de organisatie het noemt: een opfriscursus. Het grote voordeel van deze cursus is dat het helemaal gratis is te volgen. Deze is namelijk in zijn geheel online te vinden. Zo kun je het doen wanneer het jou uitkomt. Er is zowel een korte als uitgebreide opfriscursus te volgen via de website. Ook zijn er speciale lessen voor automobilisten, scootmobielgebruikers en voetgangers.

Ongelukken komen steeds vaker voor met de e-bike. Vaak zijn dit nogal knullige incidenten. Zo raken mensen gemakkelijker uit balans, vliegen ze de bocht uit of vallen bij het op- en afstappen. Dit komt vaak door de hogere snelheid van het voertuig.

Zo ben je veilig met de elektrische fiets

Toch zijn er al heel eenvoudige oplossingen die in de cursus naar voren komen. Zo kunnen fietsers hun snelheid aanpassen, verder vooruitkijken en handen uitsteken als je afslaat. Ook is het mogelijk om bij de fietsenmaker de snelheid aan te laten passen. Zo kun je als maximum 20 kilometer per uur laten instellen in plaats van 25 kilometer per uur. Ook is er een andere aanpassing mogelijk. Zo kan de fietsenmaker ook schijfremmen aanbrengen. Daardoor wordt remmen een stuk makkelijker, aangezien het minder kracht vergt en de remweg daardoor korter wordt.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets-gebruiker? Je kan vanaf nu een cursus doen in Nederland
Sluiten