Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 3 mei 2019

Elektrische fiets: waarom je er nu (g)een moet kopen

Elektrische fietsen krijgen genoeg aandacht op WANT: ze zijn immers een vervoersmiddel dat volledig in deze tijd past. Maar dat garandeert niet dat ze een goede aankoop zijn. Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom iemand wel of niet goed doet aan het kopen van een elektrische fiets.

Precies op die reden zetten we enkele belangrijke overwegingspunten op een rij zodat jij kunt beslissen of je toe bent aan een elektrische tweewieler.

Het imago van de elektrische fiets

Elektrische fietsen zijn momenteel zeer populair onder vijftigplussers omdat ze hen helpen in beweging te blijven. Met een gewone fiets kom je natuurlijk veel minder ver, dus dan blijven de tochtjes al snel beperkt. Dankzij een elektrische fiets kun je veel gemakkelijker een route van enkele tientallen kilometers fietsen. Wil je van een fietsrit een dagje uit maken? Geen probleem als een accu je assisteert.

“Maar gezonde, jonge mensen hebben dat niet nodig,” wordt er al snel gedacht. Als je slechts een paar kilometer per dag fietst dan is dit wellicht waar. Maar je kunt het ook omdraaien: welke afstanden overbrug je nu met een scooter/auto/het OV die je ook met een elektrische fiets kunt afleggen? Misschien is dertig kilometer per dag fietsen net iets te gortig, maar met een elektrisch rijwiel is dit prima te doen. En ja, dan worden de trappers ondersteund, maar dat is nog altijd beter dan stilzitten in de auto of trein.

Elektrische fiets Mountainbike Yamaha

Dagelijkse routine verbeteren

Met het hierboven gestelde argument in het achterhoofd kun je ook jouw dagelijkse routes eens opnieuw bekijken. Hoeveel fiets je per dag? Haal je vaak boodschappen op de fiets? Wonen vrienden of familieleden een paar kilometer verderop? Dit soort zaken bepaalt of een elektrische fiets het kopen waard is. Als het enkele dagelijkse handelingen versoepelt en enkele andere zaken mogelijk maakt, dan is het een waardevolle investering. Maar woon je in een grote stad, dan moet je wel weer goed waken voor diefstal.

Diefstal

Want niet iedereen wil een elektrische fiets kopen, sommigen willen er enkel één stelen. Daarom is het wel zo handig om te controleren of de accu uitneembaar is. Wanneer je jouw fiets vaak buiten laat staan, is het veiliger om voor een fiets te gaan met een uitneembare accu. Het vervangen van dit onderdeel is behoorlijk prijzig, dus het is al een flinke geruststelling wanneer je deze simpelweg kunt meenemen in je rugtas, bijvoorbeeld. Heb je een elektrische fiets met vaste accu (bevestigd aan het frame), dan raden wij je aan om deze veilig op te bergen in een berging.

Propella Elektrische fiets

Sneller en comfortabeler reizen

Zoals eerder gesteld: dankzij een elektrische fiets wordt jouw persoonlijke bereik groter. En dus kun je sneller en comfortabeler reizen, ook over grotere afstanden Dit is uiteraard wel afhankelijk van de actieradius, die weer bepaald wordt door de accu. Let hier dus goed op bij je aankoop. Als je vele korte stukjes fietst met de mogelijkheid om tussendoor op te laden, dan kan het je flink in de prijs schelen wanneer je een elektrische fiets koopt met een iets zwakkere accu. Zolang dit maar past binnen jouw levensstijl. Kijk dus goed naar jouw routines en ga na op welke manier een accu aangedreven stalen ros jouw leven kan verbeteren.

Meer WANT?

Bij WANT schrijven we over heel veel meer onderwerpen dan toffe deals en elektrische fietsen. Zou houden we dagelijks het laatste nieuws bij omtrent smartphones, gadgets, films, series, Netflix en nog heel veel meer!

Benieuwd naar het grootste nieuws van de afgelopen week? Check dan zeker even onze eigen podcast WantKast! De meest recente aflevering vind je hieronder!

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: waarom je er nu (g)een moet kopen
Sluiten