Lisanne Beijen
Lisanne Beijen E-bikes 7 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Elektrische fiets gekocht? Deze 5 dingen moet je als eerste doen

Na het vergelijken, googelen, testen en het plunderen van je bankrekening is hij er eindelijk: je eigen gloednieuwe (of gebruikte) elektrische fiets. De verkoper van de fiets heeft je als het goed is het nodige uitgelegd over hoe hij werkt. Er zijn echter nog een aantal dingen om te doen voordat je de eerste rit maakt op je nieuwe e-bike.

Een elektrische fiets is vrijwel direct klaar om de weg op te gaan. Dat ben jij zelf alleen misschien nog niet. Dus lees hieronder vijf dingen die je moet doen na het kopen van een e-bike.

Zorg dat de elektrische fiets goed is ingesteld

Voordat je de fietsenwinkel verlaat (als je de fiets niet online hebt gekocht) moet je er zeker van zijn dat je alle nodige informatie over jouw elektrische fiets hebt. Weet wat wat is en hoe de fiets werkt. Dit is heel basic maar ook heel belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat de fietsenmaker de e-bike goed heeft afgesteld op jouw behoefte en lichaam. Staat het zadel bijvoorbeeld hoog genoeg? En zijn andere onderdelen als de vering en versnellingen afgesteld naar wens? Ga deze dingen altijd na nog voordat je de e-bike mee naar huis neemt.

Orbea Gain e-bike
Orbea Gain elektrische fiets (Afbeelding: Orbea)

Elektrische fiets verzekeren? Wel of niet doen

Een (elektrische) fiets verzekeren is geen noodzaak. In sommige gevallen is het zelfs te veel van het goede. Maar in andere situaties is het je overweging waard. Een elektrische fiets is immers kostbaar en loopt soms risico op beschadiging en diefstal. Dit risico is het grootst als je de e-bike niet in je huis maar alleen buiten, bijvoorbeeld in een fietsenstalling, kunt parkeren. Het is uiteindelijk afhankelijk van de polisvoorwaarden en de kosten van de verkering of dit het waard is.

Heb je een speed pedelec? Koop dan een helm

Als je een speed pedelec hebt gekocht, een elektrische fiets die een snelheid van 45 kilometer per uur haalt, dan is het dragen van een helm verplicht. Koop daarom altijd voordat je de weg op gaat een helm. Ook als je die 45 kilometer per uur niet aantikt. Zo voorkom je een boete, maar neem je bovenal veiliger deel aan het verkeer.

Lumos fietshelm
Lumos fietshelm (Afbeelding: Lumos)

Koop een extra (slim) slot voor je elektrische fiets

Een elektrische fiets is vaak een dure aankoop. Daarom is het altijd slim, ongeacht of je een fietsverzekering afsluit, een extra (slim) slot voor je elektrische fiets te kopen. Er zit ongetwijfeld al een slot op je nieuwe e-bike. Dat is misschien zelfs een slim slot. Het kan echter nooit kwaad om de fiets dubbel te beveiligen. Zeker wanneer je hem ergens buiten (in de stad) parkeert. Je kunt voor een extra zware ketting kiezen, maar een slim slot als deze van Sentinel is ook zeker de moeite waard.

Bekijk hier, naast een slim slot en een helm, nog drie andere gadgets die je fietservaring beter maken.

Coboc ONE Soho e-bike
Coboc ONE Soho (Afbeelding: Coboc)

Laad de nieuwe accu van je e-bike op tot hij vol is

Je wilt zo snel mogelijk de weg op met je e-bike, dat begrijpen we. Toch is het verstandig om de accu voordat je de fiets voor de eerste keer gebruikt lang aan de lader te leggen. Het is natuurlijk afhankelijk van jouw accu hoe lang het duurt voordat de accu volledig is opgeladen. Dit varieert meestal tussen de drie en tien uur. Een nieuwe accu helemaal opladen voordat je hem leeg laat lopen zorgt er voor dat de stroom goed door alle cellen van de accu stroomt. Daardoor maakt hij direct een goede start.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elektrische fiets gekocht? Deze 5 dingen moet je als eerste doen
Sluiten