Elektrische fiets: dit zijn de grootste spelers van dit moment

De populariteit van de elektrische fiets is ook in 2020 weer toegenomen. Het die toename er precies uitziet is nog niet bekend, aangezien het jaar nog niet voorbij is, maar wie naar buiten kijkt ziet daar absoluut meer e-bikes in het straatbeeld dan een jaar geleden. Al zijn sommige e-bikes tegenwoordig haast niet te onderscheiden van ‘gewone’ fietsen.

Een paar fabrikanten van elektrische fietsen domineren de markt. Ondanks dat de exacte voorkeur per land verschilt komen er toch een paar merken naar boven drijven als we kijken naar de wereldwijde cijfers. Dit zijn de grootste spelers van dit moment.

Is er wel één grootste speler in de wereld van de elektrische fiets?

De elektrische fietsenmarkt is erg gefragmenteerd. Er zijn ongelofelijk veel middelgrote en kleine fabrikanten die ook flink bijdragen aan de totale verkoopcijfers van e-bikes. De grootste spelers in dit rijtje domineren de markt dus niet. De onderstaande ‘grote spelers’ hebben dus maar een klein aandeel in het geheel van de markt. De belangrijkste markten ter wereld zijn Europa en Noord Amerika, met Duitsland als grootste verkoper in Europa.

Giant Bicycles

Uit een markt onderzoek van Mordor Intelligence naar elektrische fietsen kwam Giant als ‘grootste speler’ uit de bus. Giant noemt zichzelf dus met recht ‘s werelds leidende fietsmerk. Tenminste, als we kijken naar de verkoopcijfers. Of Giant ook het meest innoverend is in deze markt is een ander verhaal.

De fietsfabrikant maakt als sinds 1972 fietsen en is al sinds jaar en dag een betrouwbare keuze voor de ‘gewone’ fiets. Tegenwoordig produceert de fabrikant ook verschillende e-bikes waaronder een aantal sportieve elektrische mountainbikes, elektrische racefietsen en andere modellen die perfect passen in Giant’s collectie. Een van de nieuwste modellen uit 2020, een veelzijdige en sterke hybride, is de Giant FastRoad E+ EX Pro.

giant fastroad e+ EX pro elektrische fiets
FastRoad e+ EX pro (Afbeelding: Giant Bicycles)

Yamaha Bicycles

De runner-up is Yamaha Bicycles. Dit is misschien een verrassende tweede, aangezien je niet direct aan het merk ‘Yamaha’ denkt wanneer je aan elektrische fietsen denkt. Toch is Yamaha een belangrijke fabrikant in de e-bike wereld. Dit komt echter niet door de e-bikes die het onder zijn eigen merk verkoopt, maar is grotendeels te danken aan de motoren en accu’s die het ontwikkelt. Die helpen namelijk menig e-bike, van allerlei merken over de hele wereld, vooruit.

Yamaha heeft wel een aantal e-bikes in de collectie waar je vast graag een testritje op wil maken. Neem bijvoorbeeld de sportieve Yamaha Wabash. Deze elektrische fiets is een krachtige compagnon voor al je sportieve avonturen dankzij de 500Wh 36V accu en 250Watt motor met 70Nm.

Elektrische fiets Mountainbike Yamaha
Yamaha Wabash (Afbeelding: Yamaha bicycles)

Elektrische fietsen van Trek Bikes

De derde naam in dit rijtje is Trek Bikes, een fabrikant die ook in Nederland erg in trek is. Trek is een Amerikaanse fietsfabrikant die, voor de groeiende populariteit van e-bikes, voornamelijk bekend stond om zijn sportieve fietsen. Met name racefietsen en mountainbikes van Trek werden al jarenlang gebruikt door atleten en recreanten. Trek heeft de kwaliteit van zijn sportieve fietsen kunnen behouden, of misschien zelfs verbeterd, en daar elektrische elementen aan toegevoegd.

Trek heeft een enorme collectie aan e-bikes. Ook wie een e-bike zoekt voor een ritje door de stad en de dagelijkse commute heeft ruim keuze bij deze fabrikant. Een van de meest populaire en goede allround modellen uit 2020 is de Trek Allant+ 9.9. Aan deze elektrische fiets met de nieuwste Bosch Performance Line CX motor hangt een aardig prijskaartje, zo’n 6000 euro, maar daar krijg je een e-bike voor terug waar je jaren mee (snel) vooruit kunt.

Trek Allant+ 9.9 e-bike
Trek Allant+ 9.9 (Afbeelding: Trek Bikes)
Reageer op artikel:
Elektrische fiets: dit zijn de grootste spelers van dit moment
Sluiten