Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn E-bikes 12 september 2020

Elektrische fiets: hoe werken ze precies en wat heb jij eraan?

De elektrische fiets is al jaren niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Waar hij zo’n tien jaar geleden voornamelijk werd gebruikt door 65-plussers en mensen die slecht te been zijn, is het tegenwoordig een fiets voor iedereen. Dat komt doordat er tegenwoordig e-bikes voor iedereen worden gemaakt. Maar een e-bike, wat is dat eigenlijk? En hoe werkt het?

In dit artikel leggen we je daar wat meer over uit. Zo weet jij aan het einde van dit artikel hopelijk iets meer over de verschillende typen motoren, typen e-bikes en de snelheid van een e-bike dan je voor het lezen wist.

Hoe werkt een elektrische fiets?

Fietsen met de wind in de rug; wij kunnen niemand verzinnen die dat niet lekker vindt. Zo voelt het dus als je op een elektrische fiets zit. Alsof je fietst met de wind in de rug. Een e-bike geeft je een stevig ‘duwtje in de rug’ dankzij de motor die op de fiets zit. Die motor is bevestigd in het voor- of achterwiel, of tussen de trappers op de fiets. In de meeste gevallen wordt de motor geactiveerd wanneer je begint met trappen. De meeste e-bikes bieden zogenaamde ”pedal assist”, wat inhoudt dat je zelf moet blijven trappen om vooruit te komen maar de fiets je tijdens het trappen wel assisteert.

Trek e-bike elektrische fiets Allant+ 9.9S
Trek Allant+ 9.9S (Afbeelding: Trek Bikes)

De verschillende motoren hebben verschillende voordelen (en daarmee ook hun nadelen). Zo zijn elektrische fietsen met een voorwielmotor makkelijker in onderhoud dan elektrische fietsen met een middenmotor. Je kunt het voorwiel namelijk makkelijk vervangen of van de fiets halen als er iets mis is met de motor. Daarnaast zijn e-bikes met een voorwielmotor vaak iets goedkoper dan e-bikes met een middenmotor.

Een voorwielmotor heeft echter als nadeel dat hij minder tractie heeft met de weg wanneer je een heuvel of berg beklimt. Dit geldt ook voor een achterwielmotor. Wil je de elektrische fiets in een heuvel- of bergachtig gebied gebruiken? Dan is een middenmotor dus een betere keuze. Die draagt namelijk direct kracht over op de pedalen.

Deze twee nieuwe krachtige middenmotoren domineren de markt

Op dit moment zijn twee middenmotoren erg populair: de Bosch Performance CX motor en de Shimano Steps motor. Deze nieuwe motoren zijn beide kleine maar krachtig. Het is dan ook niet vreemd dat veel bekende merken als Kalkhoff, Riese & Müller, Specialized, Gazelle, Ghost en Focus deze motoren gebruiken op hun nieuwste e-bikes.

elektrische fiets
De Performance CX van Bosch Performance Line CX motor op de Cannondale fiets (Afbeelding: Cannondale)

Welke typen elektrische fietsen zijn er?

De elektrische fiets bestaat in veel verschillende soorten. Toen e-bikes voor het eerst ‘in het wild’ werden gespot ging het vaak om seniorenfietsen. Tegenwoordig bestaat de e-bike echter in vrijwel net zo veel uitvoeringen als de ‘gewone’ fiets. En de elektrische fiets begint overigens ook steeds meer op een gewone fiets te lijken. De elektrische onderdelen worden kleiner en slimmer in het frame van de fiets verwerkt. Dat maakt de e-bike aantrekkelijker voor een groter publiek.

Er zijn elektrische fietsen die goed zijn als stadsfiets of om mee te commuten, elektrische vouwfietsen en elektrische fietsen om vracht mee te vervoeren (of kinderen). Deze laatste twee zie je vooral veel van het Duitse merk Riese & Müller. Deze e-bikes hebben een aardig prijskaartje, maar zijn ook gemaakt van de beste onderdelen en hoogwaardige materialen.

Riese & Müller cargo elektrische fiets
Riese & Müller Load 60 Rohloff cargo fiets (Afbeelding: R-M)

Ook voor de sportievelingen zijn er e-bikes. Denk bijvoorbeeld aan de elektrische hybride fiets, de elektrische racefiets of de elektrische mountainbike. Vooral deze laatste heeft in de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Deze sportieve e-bikes verminderen de inspanning een beetje voor je zodat jij vaker de fiets pakt en/of een langere afstand aflegt dan je met de gewone fiets had gedaan.

Hoe snel gaat een elektrische fiets?

De snelheid van een elektrische fiets is afhankelijk van hoe hard jij zelf fietst. Het is notabene geen scooter; je moet zelf kracht bijzetten om vooruit te bewegen. De e-bike heeft wel een maximale snelheid tot waar hij ondersteuning biedt. Die maximale snelheid verschilt per e-bike, maar is over het algemeen 25 kilometer per uur. Dit is een wettelijk vastgestelde maximumsnelheid. Je kunt natuurlijk wel harder fietsen met een e-bike als je zelf hard genoeg trapt.

Er bestaat ook zoiets als een speed pedelec: dit is een elektrische fiets met een maximale snelheid van 45 kilometer per uur. Voor de speed pedelec gelden dezelfde verkeersregels als voor brommers. Eigenlijk is dit dus meer een voertuig dan een fiets te noemen. Al ziet hij er vaak niet heel anders uit dan de gemiddelde e-bike, afgezien van de nummerplaat dus.

elektrische fiets speed pedelec
Speed pedelec (Afbeelding: ANP / Remko de Waal)
Reageer op artikel:
Elektrische fiets: hoe werken ze precies en wat heb jij eraan?
Sluiten