Sam Dille
Sam Dille E-bikes 10 apr 2022

Is een elektrische fiets iets voor jou of kan je hem beter laten staan?

Heb jij nog steeds geen elektrische fiets? Dat is zeker niet gek, want veel mensen twijfelen nog over deze overstap. In dit artikel krijg je inzicht in praktische zaken die je moet weten over e-bikes.

Een e-bike is allang niet meer die lompe fiets waar veel mensen meteen aan denken. De elektrische fietsen van vandaag zijn licht, draagbaar en lijken steeds meer op normale fietsen. Met andere woorden: e-bikes zijn comfortabeler dan ooit.

Waarom zou je een e-bike kopen?

Er zijn tal van redenen waarom mensen een elektrische fiets kopen. Zo kopen mensen een e-bike om gezondheidsredenen, maar ook vanwege het plezier. Bovendien proberen mensen door middel van een elektrische tweewieler de ochtend- en avondspits te vermijden. Wij hebben de belangrijkste redenen voor je op een rij gezet in dit artikel.

Voor iedereen een elektrische fiets
Er is voor iedereen wel een elektrische fiets te vinden. (Afbeelding: Unsplash)

Aan de slag met een elektrische fiets

Bedenk voordat je een elektrische fiets koopt eerst waarvoor je hem wil gebruiken. Er zijn oneindig veel soorten e-bikes en jouw doel bepaalt welk model het beste bij je past. Je hebt bijvoorbeeld modellen die vooral geschikt zijn voor woon-werk verkeer, maar ook off-road alternatieven.

Daarnaast zitten er grote verschillen in het type motor dat gebruikt wordt en welke accu. Het is goed om de voor- en nadelen van iedere type op een rij te zetten. Zo weet je wat het beste past bij jouw behoefte.

Prijzen

Bij al die verschillende soorten horen ook weer verschillende prijzen. Er zijn bijvoorbeeld modellen die je al voor 500 euro kunt kopen, maar ook fietsen die voor duizenden euro’s de deur uit gaan. Voor de wensen van de gemiddelde elektrisch fietser, liggen de kosten tussen de 2.000 en 3.000 euro. Dit lijkt op het eerste oog heel duur, maar uiteindelijk ben je een stuk voordeliger uit als je een elektrische fiets gebruikt in plaats van een auto. Je hoeft immers niet meer te betalen voor torenhoge benzinekosten.

De risico’s van een elektrische fiets

De meeste e-bikes kunnen snelheden behalen die vergelijkbaar zijn met een normale fiets. Bij modellen die sneller kunnen dan 30 kilometer per uur (de zogenaamde speed pedelec) moet je beter oppassen. Hogere snelheden hebben namelijk als gevolg dat je minder tijd hebt om te vertragen of te stoppen als dit nodig is. Deze risico’s zijn zelfs wetenschappelijk bewezen. Een studie uit 2019 in het tijdschrift Injury Prevention liet zien dat mensen met een elektrische fiets een hogere kans hebben op inwendig letsel.

Is een helmplicht voor (elektrische) fietsen slechts een kwestie van tijd?

De beste manier om ernstige letsels te voorkomen is het dragen van een fietshelm. Het dragen van hoofdbescherming kan hoofdletsel met 63 tot 88 procent verminderen. Het dragen van opvallende kleding en volgen van de verkeersregels werkt ook goed. Maar dat laatste moest je natuurlijk altijd al doen.

Is een elektrische fiets iets voor jou?

Je hebt het vast al gemerkt: bij het kopen van een e-bike moet je met veel verschillende factoren rekening houden. Of een elektrische fiets bij je past, is daarom iets om goed over na te denken. Maak dus niet te snel je beslissing. Wil je eerst een elektrische fiets uitproberen voor je er een koopt, dan zou je bijvoorbeeld ook kunnen beginnen met huren. Zo kun je op je eigen tempo uitzoeken wat je van een e-bike vindt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is een elektrische fiets iets voor jou of kan je hem beter laten staan?
Sluiten