Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 30 jul 2019

Elektrische fiets: deze e-bike gooit kunstmatige intelligentie in de mix

Voor sommige mensen is fietsen veel meer dan alleen een manier om van A naar B te komen. Ze zien het meer als een soort hobby en vinden het dan ook heerlijk om lekker rond te fietsen om het fietsen zelf.

Met de komst van de elektrische fiets gaat dat ook nog eens lekker hard en krijg je meer te zien van de omgeving. Tenminste, als je niet aan het priegelen bent op het display om de ondersteuning zo optimaal mogelijk te regelen of om te checken hoe het met de batterij staat.

De makers van iWeech vinden dat al die knoppen te veel afnemen van je fietservaring en hebben dan ook een fiets ontwikkeld, die kunstmatige intelligentie inzet om alles automatisch voor je te regelen.

Hoe minder knoppen hoe beter

Ze zien het als een nieuwe manier om elektrische fietsen aan te pakken en geloven dat hoe minder knoppen en hendels je hoeft te bedienen, hoe meer je kunt focussen op het rijden zelf en hoe veiliger je onderweg bent. Het kernwoord waar het om draait bij de iWeech is dan ook “simpliciteit” en dat bedoelen ze natuurlijk voor de bestuurder. Onder de motorkap zit namelijk een alles behalve simpel systeem om je rit zo soepel mogelijk te laten verlopen.

iWeech elektrische fiets

Altijd de juiste ondersteuning

De kunstmatige intelligentie zorgt er bijvoorbeeld voor dat er maar één knop nodig is op de elektrische fiets om de ondersteuning in te schakelen. Vervolgens neemt het systeem het over en zorgt het ervoor dat je onderweg altijd de juiste mate van ondersteuning geniet. Ook hoef je je geen zorgen te maken over het aandoen van je lampen of het leeglopen van de batterij. De lampen gaan automatisch aan en als je dan toch een bestemming hebt, zorgt het systeem ervoor dat je sowieso genoeg batterij hebt om daar ook daadwerkelijk aan te komen.

iWeech e-bike

Inklapbaar stuur

Naast de AI vinden we onder de motorkap een 250 watt, 90Nm koppel Brose T middenmotor in combinatie met een 13,8Ah batterij. Om je leven wat makkelijker te maken is de batterij verwijderbaar, zodat je hem ‘s avonds lekker binnen kunt opladen. Iets anders dat je leven wat makkelijker maakt, is het feit dat je het stuur en de pedalen naar binnen kunt klappen, om de e-bike om te toveren tot een compacter pakket. Zo past hij bijvoorbeeld wel in die lift en kun je hem makkelijker mee naar binnen brengen als je bang bent voor dieven.

iWeech elektrische fiets

Elektrische fiets met alarmsysteem

Maar zelfs als dieven aan de slag gaan, weet de fiets zijn mannetje te staan. Het rijtuig is namelijk ook nog uitgerust met een bewegingssensor en een alarmsysteem. En als het ze dan toch mocht lukken je fiets mee te nemen, kun je hem tracken via GPS. Overigens is er uiteraard een bijbehorende app, voor als je alsnog onderweg allerlei stats wilt bijhouden.

iWeech fiets

Preorderen

Als je enthousiast bent geworden over de iWeech, hebben we helaas (tijdelijk) slecht nieuws voor je. De elektrische fiets is namelijk nog niet beschikbaar, maar je kunt hem wel preorderen. Hierbij betaal je een borg van 200 euro en in totaal komt de prijs neer op 4.000 euro. Niet de goedkoopste e-bike dus, maar het ding doet dan ook van alles voor je.

Zoals je kunt zien kan kunstmatige intelligentie ons leven een stuk aangenamer maken door allerlei taakjes van ons over te nemen en ze efficiënter uit te voeren dan we zelf zouden kunnen. Toch blijft het een lastig verhaal en werkt het soms allemaal toch niet helemaal zoals het hoort. Zo heeft deze AI het bijvoorbeeld toch niet helemaal begrepen en legt hij op de meest onsamenhangende, maar hilarische, manier uit wat Bitcoin nou precies is.

iWeech

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: deze e-bike gooit kunstmatige intelligentie in de mix
Sluiten