Ilona Braam
Ilona Braam Tech 2 mei 2019

Elektrische fiets kopen? Hier moet je eerst op letten

Steeds meer mensen wagen zich op een elektrische fiets en het kan zijn dat jij het ook voelt kriebelen. Laat je echter niet verleiden om zomaar een winkel binnen te stappen en een fiets te kopen. Een elektrische fiets kopen is net zoals het kopen van een auto. Je moet eerst onderzoek doen, voordat je een keuze maakt. Hier moet je op letten als je een elektrische fiets wilt gaan kopen.

Wat wil je met je elektrische fiets doen?

Voordat je op zoek gaat naar een elektrische fiets moet je je eerst goed bedenken wat je precies met je elektrische fiets wilt gaat doen. Er bestaan namelijk verschillende soorten elektrische fietsen, die voor verschillende soorten activiteiten zijn gemaakt. Dus wil je je fiets gebruiken om boodschappen te doen? Om te mountainbiken? Om de kinderen mee naar school te brengen? Of om gewoon lekker van fietstochtjes te genieten? Als je weet wat je met je fiets wilt, kunnen ze je ook beter helpen in de winkel.

mountainbikes

Wat voor motor?

Met een elektrische fiets heb je in principe te maken met twee soorten motoren: een naafmotor en een mid drive motor. Een naafmotor wordt doorgaans in één van de wielen verwerkt en zul je het meest tegenkomen. Naaf motoren zijn over het algemeen erg stil, maar zijn niet zo geweldig als je bijvoorbeeld veel heuvels op moet. Mid drive motoren worden aan de andere kant aan de onderkant van het frame geplaatst en zorgen voor redelijk wat lawaai. Hoeveel geluid de motor produceert verschilt per soort en merk. Een mid drive motor kan aan de andere kant juist heel goed om met steile heuvels en brengt je zo omhoog.

Batterij

De kwaliteit van de batterij in een elektrische fiets is een ander belangrijk iets om op te letten. Let erop van welk merk de batterij is en eigenlijk wil je dan alleen een naam zien die erom bekend staat goede batterijen af te leveren. Sony en Panasonic zouden goede opties zijn. Ook Samsung kan kwalitatief goede batterijen produceren, ondanks de problemen met de Galaxy Note 7. Waar je misschien ook op wilt letten is hoe lang het duurt voordat een lege batterij weer is opgeladen.

elektrische fiets opladen

Rijbereik

Iets anders dat belangrijk is om op te letten is het rijbereik of de actieradius. Dat is hoe ver je met een volle batterij komt. Als je van plan bent om lange afstanden af te leggen met je elektrische fiets is het belangrijk dat je fiets een groter rijbereik heeft. Anders zul je alsnog zelf moeten trappelen. Bij sommige fietsen kun je makkelijk de batterij verwisselen en zou je dus ook op pad kunnen gaan met een extra batterij.

Testritje

Specificaties kunnen op papier mooi klinken, maar je weet natuurlijk pas echt of een elektrische fiets bij je past als je er gewoon zelf op gaat rijden. Als je een auto koopt ga je ook niet alleen af op wat de specificaties zijn, maar maak je een testrit. Hetzelfde moet je ook met een elektrische fiets doen. Tijdens het rijden kom je misschien achter andere dingen die je belangrijk vindt en toch anders moeten. Een elektrische fiets is daarbij nog best een hele investering en het zou zonde zijn om iets te kopen waar je toch niet helemaal blij mee bent.

Als je een elektrische fiets wilt, hoef je eigenlijk niet per se op zoek te gaan. Je kunt namelijk ook gewoon je oude fiets omtoveren tot een elektrische fiets met dit bijzondere wiel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets kopen? Hier moet je eerst op letten
Sluiten