Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn E-bikes 14 september 2020

Een elektrische fiets kost veel geld, maar is hij het geld waard?

Er bestaan meerdere typen e-bikes, van verschillende merken, met verschillende soorten accu’s, motoren en gemaakt van allerlei soorten materialen. Afhankelijk van de onderdelen, materialen en het merk van de elektrische fiets die je koopt ben je er al snel zo’n 2500 euro aan kwijt. Die prijs loopt echter snel op en kan zo de 5000 of 6000 euro aantikken.

Een e-bike is een kostbaar speeltje. Eigenlijk is dat flauw om te zeggen, want het is absoluut geen speeltje: het is een super handig vervoermiddel dat zijn geld meer dan waard is. Of toch niet? Hieronder gaan we verder in op de vraag of een elektrische fiets zijn (hoge) prijs waard is.

Elektrische fiets maakt fietsen makkelijker, sneller en dus leuker

Doordat de verkoopcijfers van elektrische fietsen de laatste jaren sterk zijn toegenomen worden er veel onderzoeken uitgevoerd naar waarom deze snelle fietsen zo in trek zijn. Je hoeft echter geen hogere wiskunde te studeren om te begrijpen dat een duwtje in de rug tijdens het fietsen enorm lekker is. Fietsen op een e-bike is makkelijk en maakt fietsen leuk(er), zelfs voor wie neen hekel heeft aan fietsen. Op een e-bike leg je met minimale inspanning en kleine moeite een enorme afstand af.

Het enorme gebruiksgemak van de e-bike zorgt ervoor dat veel mensen er graag een paar duizend euro voor neertellen. Het kost misschien wat, maar wie de juiste e-bike koopt krijgt daar ook veel gebruiksplezier voor terug.

Stromer ST5 elektrische fiets
Stromer ST5 (Afbeelding: Stromer Bikes)

Een e-bike is duur, maar betaalt zichzelf terug

De aanschaf van een elektrische fiets is niet een beslissing die je over een nacht ijs maakt. De gemiddelde kwalitatief goede e-bike kost, zoals we hierboven ook al noemden, al snel 2500 euro. Als je hem afrekent in de fietsenwinkel dan kan dit een aardige hap uit je budget zijn.

Het geld dat je uitgeeft aan een e-bike betaalt zich echter later terug. Tenminste, als je de e-bike voldoende gebruikt. In dat geval zul je namelijk merken dat je de auto steeds vaker laat staan en in plaats daarvan op je snelle elektrische fiets springt. Dit scheelt je de kosten voor benzine, maar bijvoorbeeld ook voor het betaald parkeren. In sommige gevallen doet men zelfs volledig afstand van zijn (tweede) auto doordat die snelle e-bike veel handiger is voor korte tot middellange afstanden.

Of je uiteindelijk echt geld bespaart met de aanschaf van een elektrische fiets kunnen wij niet zeggen. Dit hangt natuurlijk niet alleen af van hoe vaak je de e-bike gebruikt, maar bijvoorbeeld ook van hoe vaak je voorheen in de auto sprong en dat nu nog steeds doet, hoe zuinig je auto is, en nog veel meer. Toch is iedere kilometer die je aflegt met de e-bike in plaats van met de auto winst voor je eigen fysieke en mentale gezondheid (lees hieronder meer) en voor het milieu.

Gocycle elektrische vouwfiets
Gocycle’s GX elektrische vouwfiets (Afbeelding: Gocycle)

Elektrische fiets heeft voordelen voor je gezondheid

Het laatste argument voor de elektrische fiets, het argument dat misschien wel het zwaarst weegt, is dat hij een actievere levensstijl stimuleert. Wie een extra duwtje in de rug nodig heeft om de fiets te pakken in plaats van op de scooter of in de auto te springen krijgt die van de e-bike. Letterlijk. Dit fijne elektrische duwtje in de rug maakt de e-bike steeds populairder onder een steeds bredere doelgroep.

Zo hebben verschillende wetenschappelijke onderzoeken uitgewezen dat eigenaren van elektrische fietsen vaker de fiets pakken dan voorheen. Deze actieve levensstijl draagt bij aan een betere fysieke- en mentale gezondheid. Een veel beter argument voor of de e-bike zijn hoge prijs waard is kunnen wij niet bedenken. Al moet je die vraag uiteindelijk toch echt zelf beantwoorden.

Reageer op artikel:
Een elektrische fiets kost veel geld, maar is hij het geld waard?
Sluiten