Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn E-bikes 27 feb 2020

Hoe de Nederlandse wegen de snelheid van je elektrische fiets gaan beperken

Op Schiphol Airport gaat een nieuwe systeem getest worden voor de elektrische fiets. Dat wordt duidelijk dankzij Het Parool. Het gaat om een systeem dat de snelheid automatisch verlaagt.

Wie binnenkort, met je elektrische fierst, langs Schiphol fiets moet niet heel raar opkijken wanneer de snelheid verminderd wordt. Er is niets mis met je accu en je wordt niet gek in de bovenkamer: het is een nieuw systeem dat getest wordt. Hiermee is het dus mogelijk om de snelheid van jouw stalen ros (inclusief trappers) te verlagen, wanneer je in de beurt komt van de luchthaven. En dat is niet alles.

Elektrische fiets minder snel bij Schiphol

Het nieuwe systeem moet er vooral voor gaan zorgen dat het een stuk veiliger wordt op de fietspaden rond Schiphol. Doordat de snelheid van een elektrische fiets wordt afgezwakt, is het snelheidsverschil tussen verschillende weggebruikers op het fietspad een stuk kleiner. En dat moet dus positieve effecten hebben op het gebied van veiligheid. Wanneer iemand op een elektrische fiets het gebied rondom Schiphol betreedt, zal de ondersteuning van de motor afzwakken tot een punt waarop de snelheid gelijk staat aan dat van de medeweggebruikers.

Om dit systeem te kunnen implementeren is het gebied om Schiphol heen volledig geanalyseerd. Dit werd gedaan door fietspaden in de buurt volledig in kaart te brengen en te fotograferen. Hiervoor werden dus ook de verkeersborden in kaart gebracht. Door deze kaarten is het mogelijk om de elektrische fiets, op het juiste moment, af te remmen. Dit kan ook gebruikt worden om de fietsen dusdanig af te laten remmen, dat bestuurders alleen nog maar te maken hebben met groene stoplichten. Daarbij zouden trillingen in het stuur de elektrische fiets gebruiker ook kunnen waarschuwen voor mogelijke druktes.

elektrische fiets story bike
Story Bike’s elektrische fiets (Afbeelding: Kickstarter)

Kortom: een hoop grote plannen voor een systeem dat eerst nog getest moet worden. De Fietsersbond lijkt, volgens Het Parool, in ieder geval enthousiast te zijn. Mocht de test dan ook slagen, is de kans dat het systeem uitbreidt naar andere plekken in Nederland aanzienlijk groot.

Reageer op artikel:
Hoe de Nederlandse wegen de snelheid van je elektrische fiets gaan beperken
Sluiten