Elektrische fiets niet ruig genoeg? De 5 beste elektrische motoren

De elektrische fiets was een aantal jaar geleden voornamelijk populair onder 65-plussers en mensen die niet goed te been zijn. Het stoffige imago van de e-bike is inmiddels al lang van de snelle fietsen afgepoetst. Toch vindt niet iedereen een e-bike ruig en snel genoeg. Een elektrische motor is dat misschien wel.

Net als elektrische auto’s neemt ook de populariteit van elektrische motoren toe. Een rit op een snelle elektrische motor is zeker net zo tof als een rit op een ‘gewone’ motor, alleen dan een stuk groener. Er bestaan veel verschillende elektrische motoren dus er is voor ieder wat wils: voor de commuter en voor het snelle racemonster. Hieronder staan vijf uiteenlopende modellen voor je op een rij.

Harley-Davidson LiveWire

Wie aan een stoere motor denkt, denkt al snel aan Harley Davidson. De Amerikaanse motorfabrikant werd in het begin van 1900 opgericht en is een gevestigde naam in motorwereld. De LiveWire is de eerste elektrische motor van de fabrikant maar zal zeker niet de laatste zijn. Deze elektrische motor trekt net zo snel op als een zelfde motor die niet elektrisch rijdt. Volgens Harley-Davidson is dit de krachtigste motor die de fabrikant ooit heeft uitgebracht.

harley-davidson LiveWire
LiveWire (Afbeelding: Harley-Davidson)

Super snelle elektrische motor: Lightning LS-218

De Lightning LS-218 is speciaal ontwikkeld om een belachelijk hoge snelheid te behalen. Dit is gelukt; het beestje heeft namelijk in 2011 een wereldrecord gezet met een snelheid van 346 kilometer per uur (!). Zoals de naam al deed vermoeden: deze elektrische motor is zo snel als bliksem.

Het record werd bijna tien jaar geleden gemeten maar is vandaag de dag nog steeds niet verbroken. Misschien komt dat doordat niemand de ambitie heeft om met 350 kilometer per uur op een motor te zitten. Dat zouden we prima begrijpen.

elektrische motor Lightning LS-218
Lightning LS-218 (Afbeelding: Lightning Motorcycles)

Zeker geen elektrische fiets: Zero FXS

De Zero FXS heeft wat weg van een crossmotor. Hij komt echter absoluut het best tot zijn recht op straat en niet in het zand. De elektrische motor heeft een actieradius van 160 kilometer waardoor je er met gemak mee kunt commuten. Is de accu leeg? Dan is hij in slechts twee uur weer opgeladen.

Zero FXS elektrische fiets
Zero FXS (Afbeelding: Zero Motorcycles)

Energica EGO: toffer dan een elektrische fiets?

Dit enorme beest is de Energica EGO. Aan het ontwerp zou je niet zeggen dat dit een elektrische motor is, maar de motor wordt toch echt aangevoerd door een accu en krachtige elektrische motor. Een van de opvallende functies van de Energica EGO is dat zijn lege accu in slechts 25 minuten weer is opgeladen. Dat doet de accu van bijna geen enkele elektrische fiets deze motor na.

energica EGO elektrische fiets motor
Energica EGO (Afbeelding: Energica Motor)

Opvallende elektrische motor: Johammer J1

Wie van mening is dat een elektrische motor een futuristisch voertuig is heeft vast alleen de Johammer J1 gezien. Deze motor van Oostenrijks ontwerp ziet er inderdaad futuristisch uit en wordt niet voor niets soms de Tesla onder de elektrische motoren genoemd.

De Johammer J1 bestaat in twee uitvoeringen: de J1.150 met een actieradius van ongeveer 150 kilometer en de J1.200 met een actieradius van ongeveer 200 kilometer op onverharde wegen en 299 kilometer op de verharde weg. Ja, dat lees je goed. Dit elektrische ruimteschip kan ook prima op onverharde wegen rijden. Een toffe functie van deze elektrische motor is dat hij geen display heeft. Alle informatie die je nodig hebt wordt weergegeven in de spiegels op de motor.

Johammer J1elektrische motor
Johammer J1 (Afbeelding: Johammer)
Reageer op artikel:
Elektrische fiets niet ruig genoeg? De 5 beste elektrische motoren
Sluiten