Elektrische fiets: onderhoud wordt in de toekomst stuk goedkoper

Ga je in de toekomst een nieuwe elektrische fiets kopen? Dan wordt het flink wat makkelijker en goedkoper om die te onderhouden.

De elektrische fiets is natuurlijk een ideaal vervoersmiddel als je wat langere afstanden in de stad moet afleggen of je in het weekend lekker op stap wil. Toch zit er ook een nadeel aan, want het onderhoud is soms vrij lastig en prijzig. Daar komt in de toekomst echter flink wat verandering in, meldt Techradar.

Geen ketting of riem meer nodig

Tijdens de Eurobike show in Duitsland is er nieuwe technologie getoond. Daarvoor hoef je niet meer naar de winkel als een riem of ketting van een e-bike kapot is, want dat probleem is er straks niet meer.

Het Duitse bedrijf Schaeffler laat de oplossing zien voor de elektrische fiets. Het bedrijf heeft een systeem ontwikkeld waardoor het trappen op de trappers meteen wordt omgezet naar elektriciteit. Vervolgens wordt deze getransporteerd via kabels in het frame naar de voor- of achternaaf. Een ketting is dus niet meer nodig wat dus scheelt in onderhoud. Je hoeft die dus ook niet meer regelmatig schoon te maken.

Natuurlijk heeft deze oplossing ook nog andere voordelen. Zo zijn er meer mogelijkheden voor het design van het frame van een elektrische fiets. Zo kunnen fabrikanten ervoor kiezen om bijvoorbeeld gebruik te maken van wielbases van verschillende lengtes.

Updates voor de elektrische fiets worden makkelijker

Er is nog meer goed nieuws voor mensen die in de toekomst een elektrische fiets gaan kopen. Zo hoef je ook niet meer naar de winkel of het service center voor een firmware update. Bosch, dat systemen en motoren maakt voor verschillende merken laat een nieuw smart system zien. Daarbij is je informatie zoals batterij, afstandsbediening en aandrijving te zien in een app op de mobiele telefoon. Via deze app wordt het ook mogelijk om firmware-updates zelf te installeren.

De technieken zijn er dus al, nu moeten we alleen wachten voordat ze bij een elektrische fiets worden toegepast. Dit kan echter snel gaan. Het systeem van Bosch moet in 2022 op de markt komen. Dus als je nog even kunt wachten met de aanschaf van een elektrische fiets is dat het zeker wel waard.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: onderhoud wordt in de toekomst stuk goedkoper
Sluiten