Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 18 mrt 2018

Zo houd je elektrische fietsen in topconditie

Het is eindelijk zover en je hebt een elektrische fiets gekocht. Hij kwam al opgeladen thuis aan en je bent er uiteraard meteen op gesprongen om eens de buren jaloers te maken. Om te kunnen blijven genieten van je e-bike is het wel belangrijk om hem goed te onderhouden. Dit is wat je moet doen om je elektrische fiets in topconditie te houden.

Houd de batterij opgeladen

Uiteraard is de batterij een belangrijk onderdeel van je nieuwe e-bike e moet je er zorgvuldig mee omgaan. Je weet als geen ander wat er na een tijdje met je smartphone batterij gebeurt en als het even kan wil je dat natuurlijk niet zien bij je fiets. Lithium-ion batterijen vinden het over het algemeen fijn om opgeladen te zijn. Als je de batterij regelmatig helemaal leeg laat lopen, zal dit zijn capaciteit om de lading vast te houden verminderen. Laadt de batterij dus telkens een beetje op als je weer thuiskomt van een fietspartij, maar laten hem daarna niet uren aan het stopcontact hangen.

e-bike opladen

Schoon, schoner, schoonst

Het is wel vervelend, maar om je fiets in topconditie te houden is het wel beter om hem na elke rit weer even schoon te maken. Je hogedrukspuit of tuinslang zijn niet de meest geweldige manieren om je fiets schoon te maken. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat er water in verschillende componenten komt, waar het voor erosie zou kunnen zorgen. Om je elektrische fiets schoon te maken, bestaan er speciale schoonmaakmiddelen. Deze kun je waarschijnlijk ook kopen in de winkel waar je je fiets vandaan hebt. Vergeet niet de batterij te verwijderen voordat je gaat schoonmaken.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste technieuws dagelijks in je mail!
[revue_subscribe]

KVAERN ebike

Glibberige ketting

Als je klaar bent met schoonmaken, zorg er dan voor dat je ketting weer lekker gesmeerd is met kettingsmeerolie. Let erop dat er zowel voor de winter als zomer een ander soort olie bestaat om de staat van je fiets optimaal te houden. Hoewel de ketting niet al te belangrijk lijkt, kan hij er wel voor zorgen dat je uitje abrupt tot een einde komt. Als je de ketting niet schoon en gesmeerd houdt, zou hij kunnen gaan roesten, wat ook invloed heeft op andere componenten van de fiets waar de ketting mee in aanraking komt.

e-bike ketting

Opgepompte banden

Iets anders waar je ook op moet letten is hoeveel lucht er in je banden zit. Als je voor de aanbevolen bandenspanning zorgt, kun je niet alleen genieten van een comfortabelere rit, maar heb je ook minder snel last van een lekke band. Met de juiste spanning hoeft je motor ook minder hard te werken en houdt je batterij het wat langer vol. Dit vergroot je actieradius en een goed opgepompte band kan nog best veel verschil uitmaken. Als het goed is kun je zien wat de ideale spanning is, aan de zijkant van de banden.

elektrische fiets

Elektrische fiets opslaan

Hoewel je natuurlijk wel van plan bent om regelmatig op je fiets te springen, kan het natuurlijk voorkomen dat je dat soms langere tijd even niet kunt. Je gaat bijvoorbeeld eindelijk backpacken door Australië of ligt met een gebroken been in het ziekenhuis. Er is echter niets zo funest voor je elektrische fiets als hem maandenlang gewoon in de garage laten staan. Als je hem daarna weer gewoon wilt gebruiken, zal je helaas tot de conclusie komen dat de batterij er geen zin meer in heeft. Als je weet dat je je fiets een tijdje niet meer gaat gebruiken, kun het beste ervoor zorgen dat de batterij rond 60 tot 80 procent is opgeladen en hem dan uit de fiets halen. Vervolgens kun je hem op een vochtvrije plek opslaan op kamertemperatuur.

Als je je elektrische fiets duurzaam wilt opladen, moet je misschien eens langsgaan in Denemarken. De Deense startup KVAERN heeft namelijk een soort Powerwall ontwikkeld, maar dan voor elektrische fietsen in plaats van auto’s.

Reageer op artikel:
Zo houd je elektrische fietsen in topconditie
Sluiten