Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Rides 12 apr 2020

Elektrische fiets in vele vormen en maten: hier zijn ze goed voor

Een aantal jaar geleden begonnen fietsfabrikanten voorzichtig met het ontwikkelen van elektrische fietsen. Door de nog altijd groeiende populariteit van de elektrische fiets kun je hem vandaag de dag in allerlei soorten en maten kopen.

Omdat aan een elektrische fiets een flink prijskaartje hangt is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar welke fiets het beste bij jou past. Dat hangt onder andere af van waar je hem voor wilt gebruiken. Hieronder vind je 6 verschillende typen elektrische fietsen uitgelegd: van standaard tot super sportief.

Elektrische stadsfiets & speed pedelec

De elektrische stadsfiets is geschikt voor alledaags gebruik. Het ontwerp van deze e-bike loopt uiteen: sommige elektrische stadsfietsen zien er uit als je gewone omafiets en anderen hebben een modernere look. Deze fiets is voornamelijk geschikt als ‘boodschappenfiets’ of commuter-bike en hoeft daarom niet enorm gestroomlijnd te zijn.

Sommige elektrische fietsen vallen onder de noemer ‘speed pedelec’. Dit zijn e-bikes die een snelheid tot 45 kilometer per uur kunnen behalen. Voor deze fietsen gelden andere regels in het verkeer: dezelfde regels als ook voor bromfietsen gelden. Speed pedelecs en ‘gewone’ elektrische stadsfietsen zijn niet altijd basic. Ze hebben soms een bijzonder strak design, een onopvallend geïntegreerde accu en motor, en geavanceerde functies. Al is dit allemaal afhankelijk van hoeveel je voor de fiets neertelt.

De elektrische fiets van Lidl
De elektrische fiets van Lidl (Afbeelding: Lidl)

Elektrische vouwfiets

Wie dacht dat een vouwfiets het toppunt van efficiëntie is voor commuters heeft het mis: maak kennis met de elektrische vouwfiets. Fabrikanten van elektrische vouwfietsen begrijpen dat de fiets compact en lichtgewicht moet blijven, ondanks zijn elektrische onderdelen. Zo zijn er veel verschillende merken en startups die met toffe ontwerpen en oplossingen kopen die dit realiseren. Neem bijvoorbeeld de FE17 E-bike: deze weegt slechts 15 kilo en past in je rugtas (oké, je moet wel een ruime rugtas hebben).

De elektrische vouwfiets is natuurlijk erg geschikt voor wie deels met het OV naar werk moet. Daarnaast is hij ook top voor wie weinig ruimte thuis heeft om een fiets te stallen.

elektrische vouwfiets GE17
Elektrische vouwfiets GE17 (Afbeelding: Kickstarter)

Sportieve elektrische fiets: E-mountainbike

De populariteit van de elektrische mountainbike is de laatste tijd in een rap tempo toegenomen. Dat is niet vreemd, als je bedenkt dat dit racemonster je in no-time een berg op duwt. Een ander voordeel van elektrische ondersteuning tijdens het mountainbiken is dat des trapondersteuning zorgt voor extra balans als je over een hobbelpad fietst. De e-mountainbike is top voor off road, maar ook op de weg fietst hij lekker. Zo zijn goedkopere e-mountainbikes ook geschikt als commuter bikes of om een gewone fietstocht mee te maken.

Bulls Bikes USA
De Wild Flow RS elektrische mountainbike (Afbeelding: Bulls Bikes USA)

Nog een sportieve elektrische fiets: Elektrische racefiets/tourfiets

De fanatieke wielrenfanaten onder ons vinden misschien dat je met deze fiets vals speelt. Maar wie er een probeert moet haast wel erkennen dat een elektrische racefiets belachelijk lekker aanvoelt. Elektrische racefietsen zijn vaak lichtgewicht fietsen met een aerodynamisch ontwerp. Daardoor kun je er ook prettig op fietsen zonder dat de trapondersteuning aan staat. Dat je er goed op kunt fietsen zonder trapondersteuning is ook belangrijk omdat de racers onder ons vaak sneller fietsen dan 25 kilometer per uur. Dit is de maximale snelheid tot waar de trapondersteuning werkt. Als je sneller dan 25 kilometer per uur fietst wil je natuurlijk nog wel kunnen accelereren en niet worden tegengehouden door een zware logge fiets.

Deze fiets is echter niet een aanrader voor wie hem ook als commuter fiets of stadsfiets wil gebruiken. De smalle banden en het lage stuur van de fiets passen goed bij het sportieve gebruik, maar zijn een stuk minder comfortabel op een klinkerstraat in de stad.

Bulls Bikes USA elektrische fiets elektrische racefiets
Elektrische racefiets Bulls Bikes USA Alpine Hawk EVO (Afbeelding: Bulls Bikes USA)

Hybride elektrische fiets

Deze sportieve elektrische fiets is de meest toegankelijke optie voor wie zijn e-bike ook voor meer dagelijkse fietstochtjes wil gebruiken. Het is een kruising tussen een stadsfiets en een tourfiets. Hybride elektrische fietsen zijn vaak relatief lichtgewicht, hebben banden met extra profiel en zijn vaak voorzien van hydraulische schijfremmen. Deze fiets is ideaal voor je dagelijkse woon-werkverkeer én voor gebruik in je vrije tijd. Hij rijdt vaak soepeler dan een stadsfiets omdat hij vrijwel altijd een verende voorvork heeft. Een elektrische hybride is alleen ook vrijwel altijd een stuk duurder dan de standaard stadsfiets.

Cannondale Elektrische fiets WANT
De Canvas NEO (Afbeelding: Cannondale)

Van plan een elektrische fiets te kopen? Check dan hier 5 dingen die je moet checken voor je hem koopt.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets in vele vormen en maten: hier zijn ze goed voor
Sluiten