Redactie
Redactie E-bikes 27 dec 2019

Elektrische fiets: zo zorg je ervoor dat je e-bike langer meegaat

De elektrische fiets is tegenwoordig erg populair en inmiddels begint de snellere speed pedelec ook opvallend veel fans te vergaren. Helaas zijn e-bikes over het algemeen wel redelijk prijzig en als je dan uiteindelijk toch je zuur verdiende geld eraan uitgeeft, wil je uiteraard dat zo’n fiets een behoorlijke tijd meegaat. Dat doe je door hem goed te onderhouden en dit is wat je daarover moet weten.

Elektrische fiets in de winter

Naast de motor is de accu één van de belangrijkste onderdelen van je elektrische fiets. Als je een smartphone hebt, weet je dat die na een tijdje steeds sneller leegloopt en dat is uiteraard wat je zoveel mogelijk wilt voorkomen bij je e-bike. Want net zoals in smartphones, zitten ook in de meeste elektrische fietsen een lithium-ion batterij. Deze batterijen lopen langzaamaan vanzelf leeg, zelfs als je je fiets niet gebruikt. Wanneer het kouder wordt gaat dat  wat sneller en daarom is het ook belangrijk om je e-bike in de winter op een vorstvrije plek te bewaren.

elektrische fiets
Bron: ANP / Martijn Beekman (Afbeelding: Martijn Beekman / ANP)

Accu snel opladen

Iets anders dat belangrijk is, is het meteen opladen van je de batterij wanneer deze leeg is. Hierdoor kun je een diepteontlading voorkomen. Bij een diepteontlading is de accu vrijwel helemaal ontladen en dat vinden batterijen over het algemeen niet leuk. Ze vinden het zelfs dusdanig vervelend, dat je na een diepteontlading eigenlijk niks meer aan je accu hebt en je hem zult moeten vervangen. Zelfs zou er ontploffingsgevaar kunnen zijn. Tegenwoordig is bij veel systemen de beveiliging wel opgeschroefd om een diepteontlading te voorkomen, dus je kunt wel enigszins gerust gesteld zijn.

Optimale bandenspanning

De accu is onder andere verantwoordelijk voor de actieradius van je elektrische fiets. Maar niet alleen de accu zelf heeft invloed op hoe lang je onderweg van trapondersteuning kunt genieten. Zo zijn je rijstijl en de weersomstandigheden ook belangrijke factoren. Daarnaast moet je ook letten op de bandenspanning. Als je banden erg zacht zijn, zorgt dat namelijk voor een extra rolweerstand en daardoor gaat ook je actieradius omlaag. Controleer dus regelmatig of het goed zit met je bandenspanning en pomp je banden zonodig bij.

speed pedelec band
Bron: ANP / Remko de Waal

Schoonmaakbeurt

Verder doe je er ook goed aan om de verschillende onderdelen van je e-bike om de zoveel tijd even een schoonmaakbeurt te geven en je fietsketting bijvoorbeeld af en toe te smeren. Het wordt overigens altijd afgeraden om zelf te gaan sleutelen aan de motor of het elektrische systeem. Daarvoor kun je beter even naar de dealer gaan om er zeker van te zijn dat je niet per ongeluk je elektrische fiets sloopt.

Elektrische fiets creëren

Mocht je nog geen elektrische fiets hebben maar er wel één willen, hoef je tegenwoordig niet meer per se te gaan voor een volledige fiets. Zo zorgt dit elektrisch wiel ervoor dat je normale fiets binnen 60 seconden omgetoverd wordt tot een e-bike. En met dit apparaatje hoef je zelfs niet eens een wiel te vervangen om onderweg een boost te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: zo zorg je ervoor dat je e-bike langer meegaat
Sluiten