Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 17 jul 2019

Elektrische fiets: met deze e-bike ga je harder en verder dan ooit

Hoewel we de afgelopen jaren behoorlijk wat ontwikkelingen mee hebben gemaakt op het gebied van elektrisch fietsen, was het Amerikaanse bedrijf Specialized alsnog niet tevreden met het aanbod. Niets voldeed aan hun eisen en daarom besloten ze een geheel nieuwe motor en bijbehorend accusysteem te ontwikkelen. Het resultaat zien we terug in hun pas gelanceerde elektrische fiets de Turbo Creo SL. Hiermee fiets zelfs jij even snel als een Tour de France wielrenner.

Nieuwe standaard elektrische fiets

Met de Turbo Creo SL zet Specialized een nieuwe standaard neer met betrekking tot de actieradius, stroomverzorging en het gewicht van e-bikes. Zo weegt de elektrische fiets maar 12,2 kg, wat behoorlijk licht is vergeleken met andere fietsen in hetzelfde segment. Doorgaans zorgen de accu en motor ervoor dat een elektrische fiets veel zwaarder is dan je standaard fiets. En het is mede dankzij de nieuwe motor, dat het gewicht van de e-bike lekker laag blijft zodat je onderweg soepeler vooruit komt.

Specialized Turbo Creo SL elektrische fiets

Actieradius van 195 km

De nieuwe motor gaat onder de naam SL 1.1 en is goed voor 240 watt aan power. Tijdens het fietsen zorgt de stille motor ervoor dat je inspanning wordt verdubbeld, waardoor je dat heerlijke Tour de France gevoel krijgt. Om de motor zelf van power te voorzien is er een geheel nieuw accusysteem van de partij. Een interne 320Wh accu zorgt voor een rijbereik van zo’n 130 km, wat al behoorlijk wat is. Daarnaast kun je ook nog gaan voor een 160Wh range extender, die nog een extra 65 km aan de actieradius toevoegt.

Specialized Turbo Creo SL elektrische fiets

Drie verschillende rijmodi

Maar zoals we weten hangt de uiteindelijke actieradius af van allerlei omstandigheden. Ook hier heeft Specialized aan gedacht. Met de speciale Range Calculator kun je namelijk precies berekenen wat voor rijbereik je realistisch gezien onderweg kunt verwachten van een volle accu. Daarnaast kun je de bijbehorende Mission Control app gebruiken om de levensduur van de batterij te beheren. Zo kun je met de Smart Control functie berekenen hoe lang je fietstocht ongeveer gaat duren. Vervolgens zorgt de Mission Control app ervoor dat de batterij zijn power over de gehele duur van je rit verdeelt. Als laatste kun je ook zelf kiezen tussen drie beschikbare rijmodi: Eco, Sport en Turbo.

Specialized Turbo Creo SL elektrische fiets

Pittig prijskaartje

We moeten zeggen dat de Turbo Creo SL klinkt als een elektrische fiets waar we zeker op zouden willen rijden. Helaas is het niet de meest goedkope e-bike, die je je kunt bedenken. De Turbo Creo SL komt namelijk met een prijskaartje van 12.499,90 euro. Daar zou je nog 369 euro bovenop kunnen gooien als je ook nog de Range Extender wilt voor een extra lange actieradius.

Turbo Creo SL Expert EVO

Verder komt de e-bike ook nog in drie andere modellen. Als eerste hebben we de Turbo Creo SL Expert EVO. Deze is iets zwaarder dan de standaard versie en heeft een gewicht van 13,3 kg. Dat komt onder andere door de grotere banden. De EVO is meer voor mensen die van plan zijn om op gravel te gaan rijden en wat meer van de gebaande wegen af willen. Voor dit model betaal je 8.499,90 euro en ook hier kun je weer voor de extra Range Extender gaan.

Specialized Turbo Creo SL elektrische fiets

Turbo Creo SL Expert

Dan hebben we ook nog de Turbo Creo SL Expert. Deze komt ook met een prijskaartje van 8.499,90 euro. Dit model is ook iets zwaarder dan de standaard uitvoering, maar toch iets lichter dan de Turbo Creo SL Expert EVO. Met een gewicht van 13,1 kg zit de Expert er tussenin. Verder vinden we hier een carbon frame en Future Shock 2.0 schokdempers.

Specialized Turbo Creo SL Expert e-bike
Specialized Turbo Creo SL Expert e-bike

S-works Turbo Creo SL Founder’s Edition

Als laatste heeft Specialized nog de S-works Turbo Creo SL Founder’s Edition voor je. Deze elektrische fiets kost je 14.000 euro, maar komt wel al automatisch met de Range Extender. De Founder’s Edition is de lichtste fiets uit de collectie en weegt slechts 11,9 kg. Het wordt een echte collector’s item om de allereerste Turbo fiets te vieren. In totaal zullen er maar 250 exemplaren worden geproduceerd en elke fiets wordt individueel genummerd. Verder komt de e-bike met gouden accenten en spannende graphics.

S-Works Turbo Creo SL Founder’s Edition
S-Works Turbo Creo SL Founder’s Edition

Dat zijn behoorlijke prijzen, maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug. Mocht je het toch wat te duur vinden en op zoek zijn naar iets simpelers, heeft Gamma op het moment een elektrische fiets voor je. Hij komt met een prijskaartje van onder de 1.000 euro, maar je kunt qua prestaties natuurlijk niet hetzelfde verwachten als wat de Turbo Creo SL te bieden heeft.

Twotone

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: met deze e-bike ga je harder en verder dan ooit
Sluiten