Kevin Eyken
Kevin Eyken Tech 29 april 2019

Tweedehands elektrische fiets kopen? Hier moet je (niet) op letten

Elektrische fietsen zijn steeds meer schering en inslag, en dus is het mogelijk om een leuke tweedehands elektrische fiets te kopen voor een schappelijke prijs. Toch blijft het een behoorlijke smak geld. Maar ben je hoe dan ook van plan om een tweedehands elektrische fiets te kopen? Dan moet je goed op de volgende punten letten.

Tweedehands elektrische fiets: de accu

Het belangrijkste is toch wel de accu. Net zoals bij smartphones, zullen de batterijen van elektrische fietsen afnemen qua capaciteit. Dit gebeurt simpelweg door gebruik en het is niet te voorkomen. Daarom is het van belang om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de accu. Is deze ouder dan twee jaar? Dan is het wellicht beter om van de koop af te zien. Dit gaat ook op wanneer de verkoper zegt dat de accu misschien aan vervanging toe is. Het vervangen van een batterij kost al snel enkele honderden euro’s, dus dan kun je net zo goed een nieuwe fiets kopen.

Elektrische fiets Spitzing Evolution

Prijs-kwaliteitverhouding

Het moeilijkste is natuurlijk bepalen of de prijs-kwaliteitverhouding in orde is. De ene elektrische fiets is de ander niet. Zo is vijftienhonderd euro veel geld voor een fiets. Maar gaat het om een fiets van het merk Trek, dan is dit best voordelig. De nieuwprijs van dit merk is namelijk vijfentwintighonderd tot drieduizend euro. Kijk dus goed naar het merk en de nieuwwaarde, zodat je een idee hebt hoeveel geld je bespaart met de tweedehands elektrische fiets.

De generatie controleren

Voordat je een tweedehands elektrische fiets koopt is het wel zo verstandig om de generatie te controleren. Wat we hiermee bedoelen: nieuwe modellen worden uitgerust met allerlei toffe foefjes en andere extra’s. Maar net zoals met de smartphone het geval is, zijn de eerste versies van deze features vaak niet ideaal. Hierdoor worden sommige elementen verwijderd of verbeterd. Daarom is het een goed idee om online te controleren wat men over het algemeen vindt van een bepaalde feature. Als een zekere functie pas echt goed werkt vanaf de derde generatie/versie van een elektrische fiets, dan kan een voorloper van deze fiets als een miskoop aanvoelen. Controleer dus de generatie.

Vantage RXe elektrische fiets

Tweedehands of heling?

Het zal niet vaak voor komen, maar het is uiteraard mogelijk dat een fiets gestolen is. En in dat geval kan het zomaar zijn dat de gestolen fiets gevolgd wordt terwijl de koper en de verkoper hier niet van op de hoogte zijn. Wanneer dit jou overkomt, ben je wel de sigaar. Als consument ben je namelijk wettelijk verplicht om zelf na te gaan of het om heling gaat. Ga je een tweedehands elektrische fiets kopen? Controleer dan in ieder geval op de volgende zaken

  • Vertrouw je het niet? Koop dan niks.
  • Zie je twijfelachtige beschadigingen (bijvoorbeeld rondom de banden, het frame, of het slot)? Vraag aan de verkoper of hier een logische verklaring voor is, en bij twijfel: koop niks.
  • Heeft de verkoper in kwestie geen sleutels? Koop niks.
  • En koop nooit een tweedehands elektrische fiets zonder garantie en aankoopbewijs.
Union E-Lite h8 Elektrische fiets Nederland

Wil je nu een tweedehands elektrische fiets kopen?

Als jij je nu gesterkt voelt om tweedehands een elektrische fiets in huis te halen, dan hebben we genoeg artikelen voor je die jou verder kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld hier om te zien waar je op moet letten bij het kopen van een (nieuwe) fiets. En wil je inspiratie opdoen of ontdekken wat voor toffe elektrische fietsen er allemaal zijn, kijk dan hier.

Reageer op artikel:
Tweedehands elektrische fiets kopen? Hier moet je (niet) op letten
Sluiten