Elektrische fiets: zo ga je veilig de weg op en kom je heel aan op je bestemming

De toename in het gebruik van elektrische fietsen heeft het aantal ongelukken met e-bikes ook doen toenemen. En dan met name onder 65-plussers. Daarom is het niet onverstandig om voordat je op je elektrische fiets stapt een aantal dingen te checken om je rit zo veilig mogelijk te maken.

Met een beetje voorbereiding en oefening kun je een ritje op je e-bike een stuk veiliger maken. En dan bedoelen we niet alleen veiliger voor jezelf maar ook voor anderen in het verkeer. Deze simpele tips helpen je er een handje bij.

Is je elektrische fiets veilig?

Als je een elektrische fiets online koopt dan is die negen van de tien keer niet goed ingesteld op jouw lengte, lichaamsgewicht en persoonlijke voorkeuren. Dit lijkt makkelijk te fixen, maar niet iedereen is geboren om aan fietsen te sleutelen. Veel ongelukken met elektrische fietsen ontstaan doordat men hun e-bikes niet goed heeft afgesteld of in elkaar gezet.

Je doet er dan ook goed aan om je elektrische fiets door een fietsenmaker te laten afstellen. Dit gaat niet alleen om de zadelhoogte, maar bijvoorbeeld ook om de hydraulische schijfremmen. Dit is overigens een belangrijke reden waarom het slim is om je e-bike bij een fietsenmaker te kopen in plaats van online. Als je fiets helemaal goed is afgesteld dan heb je in ieder geval de kans op een ongeluk door een technisch mankement aan je fiets verkleint.

elektrische fiets fietsenmaker e-bike VanMoof
Elektrische fiets in de maak (Afbeelding: ANP / Koen van Weel)

Zorg dat je zichtbaar bent op de weg

Op een elektrische fiets race je sneller over straat dan op een gewone fiets. Het is daardoor moeilijker voor auto’s om jou te zien aankomen. Daarnaast is het ook lastiger om in te schatten hoe snel je gaat, aangezien automobilisten vaak niet verwachten dat je op een e-bike zit. Hierom is het belangrijk dat je altijd goed zichtbaar en hoorbaar bent op de weg.

We doelen er niet op dat je met een fluoriserend veiligheidshesje over straat moet gaan, maar er zijn wel twee andere simpele maatregelen die je kunt nemen: zorg altijd voor goede verlichting en een werkende bel op je e-bike.

Cannondale NEO Remixte
Canvas NEO Remixte 2 (Afbeelding: Cannondale)

Rem op tijd en doe het kalm aan

Als je een nieuwe elektrische fiets hebt, wil je vast uittesten hoe hard je er mee kunt fietsen. Dat is begrijpelijk, maar niet heel verstandig. Toen je voor het eerst zonder zijwieltjes kon fietsen ging je ook niet direct met je fietsje van een halfpipe af, toch? Het is altijd slim om een beetje rustig aan te doen als je nog geen ervaring hebt met het fietsen op een e-bike: leer en ervaar eerst hoe de e-bike aanvoelt als je hem met een lagere ondersteuning gebruikt en bouw dit rustig op.

Rij je in een lekker tempo over straat of op het fietspad? Denk er dan aan om op tijd te stoppen met trappen en te remmen. Je hebt namelijk veel meer snelheid op een e-bike en wordt met meer kracht vooruit geduwd dan een windje in de rug. Stop daarom tijdig met trappen en rem ruim voordat er een kruising, een stoplicht of een bocht aankomt. Hoe dit voelt verschilt per e-bike, maar het is zeker goed om hier mee te oefenen zodat je geen gevaar bent voor jezelf en voor anderen.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: zo ga je veilig de weg op en kom je heel aan op je bestemming
Sluiten