Elektrische fiets vs de gewone fiets: welke moet je hebben?

De gewone fiets was altijd al het meest duurzame vervoermiddel (naast de benenwagen) met veel voordelen. Maar door de groeiende populariteit van de elektrische fiets heeft de gewone fiets er een gedegen concurrent bijgekregen.

Naast dat de elektrische fiets ook een duurzaam vervoermiddel is, heeft hij nog meer voordelen ten opzichte van de gewone fiets. Toch is een e-bike niet aan iedereen besteed. Lees hier meer over hoe de fietsen het doen in verschillende situaties.

Een elektrische fiets of normale fiets in de stad

Of een elektrische fiets of een normale fiets handiger is in de stad is een beetje afhankelijk van in welke stad je woont. In Hengelo is het verkeer ongetwijfeld rustiger en beter te overzien dan in Rotterdam. Dat maakt het veiliger om met je snelle fiets door de stad te crossen. Maar wat nou juist zo handig is aan de e-bike is dat je er snel een grote en/of drukke stad mee doorkruist. Zonder in je auto allerlei omwegen te moeten nemen. Dat maakt een e-bike ideaal voor het stadse leven.

Een groot nadeel van het hebben van een e-bike in de stad heeft te maken met het parkeren van de fiets. Elektrische fietsen zijn kostbare vervoermiddelen. Je wilt hem dus niet tussen twee oude omafietsen een willekeurige overvolle fietsenstalling drukken. Dan loop je niet alleen de kans op beschadigingen, maar ook op diefstal. Gelukkig zijn sommige (luxere) e-bikes voorzien van een slimme diefstalbeveiliging.

elektrische fiets Amsterdam
Elektrische fiets in het Vondelpark, Amsterdam (Afbeelding: ANP / Remko de Waal)

Een elektrische vouwfiets of gewone vouwfiets als commuter bike

De ultieme commuter-fiets is de vouwfiets. En wie dacht dat de vouwfiets niet efficiënter kon heeft het mis. Hij wordt tegenwoordig namelijk ook als e-bike gemaakt. Veel fabrikanten houden de fiets licht middels een kleine accu en motor en lichtgewicht materialen. Los van het grotere prijskaartje wint dit de e-vouwfiets daarom absoluut van de normale vouwfiets.

GE17 elektrische vouwfiets elektrische fiets e-bike
GE17 E-bike (Afbeelding: Kickstarter)

Een e-bike fiets of gewone fiets om fit mee te worden

E-bikes hebben niet de beste reputatie als het op fitness aankomt. Het gebruik van een elektrische fiets voor je sportieve activiteiten, als racefietsen of mountainbiken, wordt vaak als valsspelen gezien. Een motortje die je helpt met fietsen? Dat kan haast niet voordelig zijn voor je fitheid.

Toch wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat e-bike gebruikers in Europa meer beweging per week krijgen dan wie op een normale fiets rijdt. Dit komt doordat mensen met een e-bike vaak langere afstanden afleggen en vaker de fiets pakken dan mensen die alleen een gewone fiets hebben. Daarnaast hebben e-bike eigenaren vaak ook een gewone fiets die ze wel eens gebruiken. Elektrische fiets-gebruikers zijn zo lui nog niet!

Of een e-bike je daadwerkelijk helpt fitter te worden ligt eraan hoe regelmatig je hem gebruikt. Als we de cijfers mogen geloven geeft de e-bike je activiteit wel een boost.

Grand Canyon ebike
Elektrische mountainbike Canyon met derailleurversnelling (Afbeelding: Canyon)

Welke fiets uiteindelijk het beste bij je past is geheel afhankelijk van waar je hem voor wilt gebruiken. Een elektrische stadsfiets is handig, maar bijvoorbeeld niet noodzakelijk als de supermarkt bij je om de hoek is en je maar 15 minuten naar je werk hoeft te fietsen. Wil je de auto wat vaker laten staan en meer tijd in de buitenlucht doorbrengen? Dan is een e-bike misschien net het duwtje in de rug dat je nodig hebt.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets vs de gewone fiets: welke moet je hebben?
Sluiten