Elektrische fiets: wat is het precies en hoe werkt het?

Je ziet hem steeds vaker op straat: de elektrische fiets. Deze snelle fiets is hot en wordt steeds hotter. Dankzij nieuwe designs en verschillende typen e-bikes zijn ze tegenwoordig ook populair bij een jonger publiek.

Halverwege 2019 telde het CBS bijna 17,2 duizend speed-pedelecs in Nederland. Dat is bijna 62 procent meer dan in 2019. Voor wie er nog geen heeft maar wel erg nieuwsgierig is naar e-bikes leggen we hier de basics van de e-bike uit.

Zo werkt een elektrische fiets

Als je op een elektrische fiets zit dan voelt dat alsof de fiets je een ‘duwtje in de rug’ geeft. Een duwtje dat nog lekkerder aanvoelt dan stevige wind mee. De fiets geeft je natuurlijk niet letterlijk een duwtje in de rug, maar hij geeft je wel wat extra trapkracht. Dat maakte e-bikes in eerste instantie ook zo populair onder 65-plussers.

De motor van een e-bike wordt in de meeste gevallen geactiveerd wanneer je begint met trappen. Zo bieden de meeste e-bikes zogenaamde ”pedal assist”. Om vooruit te komen moet je zelf wel blijven trappen maar assisteert de fiets je dus wel. Dit maakt het fietsen een stuk lichter en comfortabeler.

Tiller rides elektrische fiets
Tiller Rides Roadster X (Afbeelding: Tiller Rides)

Lijkt een e-bike op een gewone fiets?

Een aantal jaar geleden was het nog duidelijk te zien welke fiets een e-bike was en welke niet. De accu van de fiets was vaak achter op de fiets geplaatst en de motor was groot en duidelijk zichtbaar in het wiel of tussen de pedalen. Tegenwoordig zie je lang niet altijd meer dat een fiets elektrisch is. Dat komt doordat de accu steeds slimmer in het frame wordt verwerkt net als de andere elektrische onderdelen. Ook motoren worden steeds kleiner.

In de meeste gevallen is een elektrische fiets nog wel zwaarder dan een gewone fiets. Dat komt toch door de extra elektrische onderdelen die je niet op een gewone fiets vindt. Fabrikanten van (high end) elektrische fietsen maken hun nieuwe modellen vaak wel zo licht mogelijk. Daardoor wegen sommige nieuwe e-bikes slechts 15 tot 17 kilo; eigenlijk net als een gewone fiets dus. Een lichte e-bike heeft als voordeel dat hij ook licht fietst als de accu leeg is of als je de pedal assist niet gebruikt.

Riese Muller Swing2 City e-bike
Swing2 City e-bike (Afbeeliding: Riesse & Müller)

Hoe snel kan een elektrische fiets gaan?

Er zijn eigenlijk twee typen e-bikes op de markt als we het over snelheden hebben: de een is een elektrische fiets waarvan de ondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur werkt en de ander is er een waarvan die tot maximaal 45 kilometer per uur werkt. Deze laatste heet dan ook geen elektrische fiets maar een ‘speed pedelec‘. Voor een speed pedelec gelden andere regels in het verkeer; ze worden hetzelfde behandeld als bromfietsen.

Dat de trapondersteuning van een e-bike tot maximaal 25 kilometer per uur gaat betekent niet dat de fiets op de rem vliegt als je sneller gaat. Je kunt altijd sneller fietsen op een e-bike, maar dat moet je dan wel echt op eigen kracht doen.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: wat is het precies en hoe werkt het?
Sluiten