Waarom elektrische fietsen en elektrische auto’s in de hens vliegen

Elektrische auto's Sabine Schults 5 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Elektrische fietsen en elektrische auto’s die in de hens vliegen: je hoort het steeds vaker. Recent woedde er nog een brand op vrachtschip Fremantle Highway voor de kust van Ameland, waarbij een persoon om het leven kwam. De brand zou ontstaan zijn in één van de bijna 500 elektrische auto’s op het dek. Hoe komt het dat e-bikes en EV’s in brand vliegen?

Wat elektrische fietsen en elektrische auto’s met elkaar gemeen hebben, is dat ze gebruikmaken van een lithium-ion-accu. Ook smartphones en laptops maken gebruik van dit soort accu’s. Toch zijn deze batterijen niet altijd even veilig te noemen. Dat zit zo.

Elektrische fietsen en elektrische auto’s vliegen hierdoor in brand

Hoewel accu’s niet per definitie onveilig zijn, kunnen foutjes in de productie tot grote problemen leiden. Zo riep Samsung zijn Galaxy Note 7-telefoons in 2016 terug nadat enkele klanten meldingen deden van accu’s die in de fik vlogen.

De oorzaak? Slechte lasnaden in de batterijen zorgden voor kortsluiting en uiteindelijk dus brand. Kortsluiting is in bijna alle gevallen de oorzaak van brand door accu’s. De kans op brand bij elektrische fietsen en elektrische auto’s kan verminderd worden door zo veilig mogelijk met de batterijen om te gaan.

Accu elektrische fiets of elektrische auto kan zo maar in de fik vliegen.
(Afbeelding: Unsplash)

Ook in New York hebben zich de afgelopen tijd enkele dodelijke branden met elektrische fietsen afgespeeld. Er werd hier vaak gebruikgemaakt van tweedehands accu’s en aangepaste accu’s. Hierdoor is de kans op gebreken groter, vooral als de accu ‘s nachts onbeheerd aan de lader wordt gelegd.

Welke maatregelen kun je zelf nemen? Ten eerste het verwijderen van de stekker uit het stopcontact na het opladen. Maar denk ook aan het gebruiken van de originele kabels en accu’s, of in elk geval degenen die door de fabrikant geadviseerd worden.

Als een elektrische fiets of elektrische auto eenmaal in brand staat, is er trouwens weinig aan te doen. Ze zijn veel lastiger om te blussen dan gewone fietsen en auto’s met verbrandingsmotor. Door de accu in de voertuigen kan de brand bovendien steeds weer worden aangewakkerd. Dit kan zelfs uren nadat de brand geblust lijkt gebeuren.

Op deze plek heb je straks een rijbewijs nodig voor je elektrische fiets

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen