Ilona Braam
Ilona Braam Elektrisch 16 dec 2017

Is een elektrische maserati nog wel een echte Maserati?

In een wereld waarin iedereen zich lijkt klaar te stomen voor de massale komst van elektrische auto’s, zal uiteraard ook Maserati er een keer aan moeten geloven. Maar waar veel andere automerken zich perfect lenen voor het overstappen naar een elektrische motor, is één van de kenmerkende dingen aan een Maserati juist het grommende geluid dat de verbrandingsmotor maakt. En dat is toch een issue dat Reid Bigland, Maserati en Alfa Romeo baas, heeft met een elektrische Maserati.

Geluid en uniekheid Msserati motor deel van aantrekkingskracht

Tijdens de LA Auto Show dit jaar werd hem de vraag gesteld door Slashgear “Wat doet een merk als Maserati, waarbij juist de verbrandingsmotor de auto zo aantrekkelijk maakt, wanneer het juist innovatief is om voor een elektrische motor te gaan?”. Reid geeft dat het inderdaad een lastige kwestie is, omdat een groot deel van de aantrekkingskracht van een Maserati inderdaad draait om de motor. Niet alleen het ronkende geluid van de motor, maar ook het unieke aspect. Maserati auto’s zijn namelijk uitgerust met motoren van Ferrari. Wanneer deze emotionele aantrekkingskracht, door de steeds strikter wordende regelgeving, zou wegvallen zou dat natuurlijk problematisch kunnen zijn.

elektrische Maserati SpA Levante hybrid
Hybrid Maserati SpA Levante

Elektrische Maserati levert dezelfde prestaties

Reid geeft echter ook aan dat het bij Maserati om meer draait dan alleen de motor. Een Maserati met een elektrische motor zou nog steeds dezelfde strakke prestaties en handling kunnen leveren en alle andere dingen, die een Maserati een Maserati maken. Alleen op dat ene punt zou het niet een ware Maserati zijn en daar is veel discussie over geweest bij de automaker.

Speciaal geluidje?

Er is onder andere besproken of een elektrische Maserati dan misschien een speciaal geluidje zou moeten maken of dat het dan maar de gebruikelijke motoren zou moeten nadoen. Hoe dan ook zal Maserati op een gegeven moment toch moeten overstappen op elektrisch rijden, aangezien de regelgeving dit waarschijnlijk zal afdwingen. Wie weet dat de automaker tegen die tijd gewoon elektrische Ferrari motoren zou kunnen gebruiken (inclusief Ferrari geluidje).

In ieder geval zal de elektrische Maserati waarschijnlijk wel een geluidje moeten maken. Elektrische auto’s kunnen namelijk gevaarlijk zijn, omdat je ze niet hoort aankomen. De Amerikaanse overheid heeft al een nieuwe ordening in het leven geroepen, waarbij elektrische auto’s en hybrids verplicht iets van een geluid moeten produceren. Nissan is er al mee bezig en geeft zijn elektrische auto’s een spannend geluidje.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Slashgear

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Is een elektrische maserati nog wel een echte Maserati?
Sluiten