Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Elektrische auto's 11 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Elektrische step: goed voor het milieu of toch minder zuinig dan verwacht?

Een elektrische step is een geinig en vaak ook een handig vervoermiddel. De compacte step brengt je snel, vrijwel moeiteloos en geruisloos van A naar B. Zo’n step is een goede optie voor wie een milieuvriendelijk vervoermiddel zoekt, tenminste, dat zou je denken.

Ondanks dat de motor van een elektrische step elektrisch is zet menigeen zijn vraagtekens bij hoe ‘groen’ dit vervoermiddel daadwerkelijk is. Wat is bijvoorbeeld de impact van dit vervoermiddel in vergelijking met andere transport-opties?

Elektrisch rijden met auto, step of fiets: groen, groener, groenst?

De vraag naar elektrische auto’s en elektrische fietsen stijgt hard. Dat geldt ook voor elektrische steps. De vraag welk vervoermiddel het meest eco-vriendelijk is wordt daarom ook steeds vaker gesteld. Er wordt in deze discussie vaak gewezen op de schadelijke productie en het niet goed kunnen recyclen van lithium-ion accu’s. Een argument voor, in dit geval de elektrische auto, is dat de uitstoot van schadelijke CO2 tijdens het rijden sterk vermindert ten opzichte van een niet-elektrische auto.

Als we naar elektrische steps kijken is deze discussie nog wat ingewikkelder. Het grootschalige gebruik van deze elektrische racemonsters is nog onbekend. In grote steden worden zie je ze steeds vaker en kun je ze makkelijk via een app huren. Ondanks hun groeiende populariteit is er nog niet veel onderzoek gedaan naar de impact van de elektrische step op het milieu. Betekent dit dat we helemaal niets kunnen zeggen over hoe groen deze snelle stepjes zijn? Nee.

Megawheels S5 elektrische step
S5 step (Afbeelding: Megawheels)

Zo beoordeel je hoe groen een vervoermiddel is

Om te beoordelen hoe groen een vervoermiddel is moet worden gekeken naar de vier verschillende aspecten van de bouw en het gebruik ervan. De eerste twee hebben te maken met de productie van het vervoermiddel en welke energie hij gebruikt tijdens het rijden. De andere twee aspecten zijn wanneer en hoeveel hij wordt gebruikt, en hoe onderhoudsvriendelijk het vervoermiddel is en wat er gebeurt wanneer hij niet meer werkt.

Wat is het meest milieu-onvriendelijk aan de elektrische step?

Als we kijken naar de elektrische step dan loopt deze in de productiefase tegen dezelfde soort problemen aan als de elektrische auto in deze fase. De productie van alle (elektrische) onderdelen is vrij vervuilend. Al is dit ook afhankelijk van het soort energie dat de productiebedrijven gebruiken. Het gebruik van de elektrische step is heel groen: hij stoot tijdens gebruik geen CO2 uit.

Volgens een wetenschappelijk onderzoek dat keek naar de impact van de elektrische steps die worden verhuurd in steden weegt dit echter niet op tegen het niet ‘groen’ opladen van de steps en hun korte levensduur. De negatieve gevolgen van de elektrische step op het milieu komen volgens dit onderzoek met name door de productie van de step en het gebruik van bepaalde materialen in die productie. Een andere belangrijke schadelijke factor is het ophalen van de steps in steden om ze weer naar hun oplaadstation te brengen.

Mi elektrische step
Xiaomi Mi Pro 2 (Afbeelding: Mi)

De elektrische step wordt vaak genoemd als een goede vervanging van de auto op kleine afstanden. Dit onderzoek concludeert dat, ondanks de efficiëntie van de elektrische step in een stad, ze de uitstoot van CO2 niet verminderen. Dus ook niet wanneer men de step verkiest boven de auto of bus. Er is zeker wel potentie voor de elektrische step om groener te worden, maar dat begint zoals altijd bij de productie en eindigt bij het eind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elektrische step: goed voor het milieu of toch minder zuinig dan verwacht?
Sluiten