Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 4 aug 2019

Elektrische step zijn niet zo milieuvriendelijk als we dachten

In grote steden zien we steeds vaker verschillende elektrische step die je als gebruiker kunt huren. Het idee daarbij is dat je de auto laat staan en de scooter pakt om snel en gemakkelijk op de plaats van bestemming te komen. Daarbij krijg je het idee dat het zeer milieuvriendelijk is. Maar dat laatste blijkt in de praktijk nog wel mee te vallen.

De elektrische step is niet zo milieuvriendelijk

Dit is de conclusie die getrokken wordt uit een studie die werd uitgewerkt door de North Carolina State University. Zij stellen dat het op de lange termijn wel beter is om de elektrische step te pakken dan waneer je de auto in stapt, maar waneer het te populair wordt, gaat dat weer ten korte van alternatieve als de gewone fiets, de optie om te gaan wandelen of het openbaar vervoer te pakken.

elektrische step

Het probleem van de elektrische step is het totale proces van de levensduur. Als je kijkt naar de uitstoot in de levensduur van de elektrische scooter, dan krijg je te maken met de uitstoot die vrijkomt met de productie, het vervoeren naar de lokatie en de onderhoud er van. Zeker in grote steden heb je de mogelijkheid om de steppen overal neer te kwakken. Vervolgens rijden er vrachtwagens in de midden van de nacht rond om alles weer bij elkaar te verzamelen en de batterijen op te laden.

Een elektrische step stoot per levensduur over een gemiddelde van een mijl zo’n 200 mg CO2 uit. Een auto produceert over dezelfde afstand 400 mg. Het probleem is echter dat slechts één derde van de ritjes van de elektrische astep het alternatief zijn van een autorit. De andere 66 procent bestaat uit ritjes die het alternatief zijn van fiets- of wandelritjes, de bus of zelfs ritjes die anders helemaal niet gemaakt zou worden.

Dus de opmars van de elektrische step in grote steden is niet per se goed nieuws. Wil je meer lezen over dit vervoersmiddel? Kijk dan hier.

Reageer op artikel:
Elektrische step zijn niet zo milieuvriendelijk als we dachten
Sluiten