Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Gadgets 16 jun 2018

Elektrische tandenborstels kopen: waar je op moet letten

Verschillende onderzoeken lijken aan te tonen dat je tanden toch wel beter schoon worden als je een elektrische tandenborstel gebruikt. Maar als je eindelijk bent gezwicht en in de winkel staat, kom je erachter dat er best wat verschillende automatische tandenborstels zijn. Hoe weet je welke de beste is? Hier moet je op letten.

Verschillende poetstechnieken

Het woord “beste” is in dit geval een beetje relatief, want dat hangt eigenlijk van jou af en wat je precies wilt. Wat je al eerste moet weten over elektrische tandenborstels is dat er verschillende poetstechnieken worden gebruikt. Ten eerste is er de 2D-techniek, waarbij de borstel ronddraait en heen en weer beweegt. Als het opzetstukje daarbij ook nog pulseert en zich naar de tanden toe beweegt, dan wordt gesproken over 3D-technologie. Deze methode zorgt ervoor dat je tanden beter schoon worden gemaakt dan bij de 2D-techniek.

roterende tandenborstel

Dan zijn er ook nog sonische tandenborstels, die weer een andere poetstechniek gebruiken. Doorgaans hebben ze een ovalen borstel, welke heel snel heen er weer beweegt. Hierdoor worden trillingen met een hoge frequentie gecreëerd, wat ervoor zorgt dat niet alleen het gebied dat de borstel aanraakt wordt schoongemaakt maar ook een klein gebied daar omheen. Dat betekent dat je dus moeilijk bereikbare plekjes op deze manier alsnog zou kunnen aanpakken.

sonische tandenborstel

Elektrische tandenborstel met meerdere poetsstanden

Naast verschillende poetstechnieken zijn er ook verschillende poetsstanden. Tenminste, als je een wat geavanceerdere tandenborstel te pakken hebt. Verschillend standen zijn bijvoorbeeld voor gevoelige tanden, om je tanden witter te maken, om grondig te reinigen, voor ontstoken tandvlees en voor een snelle poetsbeurt tussendoor. Natuurlijk kun je ook met één stand deze verschillende dingen proberen aan te pakken, maar het is soms toch een stuk fijner als iemand anders voor je nadenkt en alle instellingen optimaliseert.

Wel of geen poetsdruksensor?

Sommige mensen worden met een elektrische tandenborstel extra fanatiek en gaan dan te hard drukken. Als jij zo iemand bent is het handig om een tandenborstel te nemen met een poetsdruksensor en een terugslagfunctie. Deze voorkomt dat je te hard op je tandvlees drukt en je tandvlees hierdoor beschadigt. Op het moment dat je weer baldadig begint te worden, stopt de tandenborstel gewoon met poetsen. Sommige tandenborstels vinden dat je het uiteindelijk zelf moet weten en je krijg alleen maar een seintje dat je te hard poetsts. Je kunt echter gewoon doorgaan als je dat wilt.

man elektrische tandenborstel

Precies twee minuten

Er zijn ook tandenborstels met een timer, die je eraan helpt herinneren hoe lang je precies elke kant moet poetsen. Het kan handig zijn en je hoeft dan niet zelf een timer te zetten of op de klok te letten. Als je zo’n timer belangrijk vindt, moet je er zeker op letten dat het exemplaar dat je koopt deze functie heeft. Niet alle elektrische tandenborstels komen namelijk met een timer. Het kan natuurlijk ook dat het je niet zoveel interesseert of je wel twee minuten poetst.

Slimme tandenborstels

Een redelijk nieuwe groep binnen de elektrische tandenborstels, zijn de slimme tandenborstels. Deze komen doorgaans met een bijbehorende app en gebruiken kunstmatige intelligentie om je te helpen met je poetsbeurten. In de app kun je bijvoorbeeld zien waar je niet zo goed hebt gepoetst en waar je de volgende keer op moet letten. Tijdens het poetsen wordt je begeleid langs alle tanden en doorgaans zie je in de app ook tijdens het poetsen hoe je het doet. Soms wordt er van het poetsen zelfs een spelletje van gemaakt om het poetsen toch wat leuker te maken.

Ara Kolibree slimme tandenborstel

Als je een elektrische tandenborstel wilt gaan kopen, is het handig om eerst even op een rijtje te zetten wat je precies van je tandenborstel verwacht. Daarna kun je checken welke exemplaren aan je eisen voldoen. Mocht je toevallig voor een slimme tandenborstel willen gaan, dan zijn hier alvast vijf exemplaren om te bekijken.

Reageer op artikel:
Elektrische tandenborstels kopen: waar je op moet letten
Sluiten