Ilona Braam
Ilona Braam Tech 29 jun 2018

Prothesen krijgen eindelijk gevoel met elektronische huid

Hoewel we over het algemeen pijn geen fijne sensatie vinden, is het wel nodig om je erop attent te maken dat er iets mis gaat. Als je voet op een spijker stapt is het handig dat je pijn voelt en er vervolgens iets aan kan doen. Zonder pijn zou ons lichaam beschadigd raken. Hetzelfde geld voor prothesen, maar helaas kunnen deze geen signalen van pijn of andere sensaties doorgeven aan de hersenen. Het lijkt er echter op dat daar binnenkort verandering in komt. Het is wetenschappers aan de John Hopkins School of Medicine namelijk gelukt om een soort elektronische huid te ontwikkelen, welke wel pijn voelt.

Elektronische huid e-dermis

Deze huid zou over prothesen heen gebruikt kunnen worden om mensen die bijvoorbeeld geen hand of been meer hebben, toch weer gevoel te geven. De elektronische huid gaat onder de naam e-dermis en heeft al behoorlijk wat indrukkende resultaten opgeleverd. Het systeem werkt door de receptoren in onze huid, die de signalen van pijn en andere aanrakingen doorgeven aan de hersenen, na te bootsen. Dankzij deze receptoren kunnen we niet alleen pijn voelen, maar ook bijvoorbeeld de structuur van een object en de vorm.

elektronische huid

Succesvolle experimenten

Uiteraard zijn er al wat experimenten uitgevoerd. Dit gebeurde met een hand prothese. Vrijwilligers waren behoorlijk onder de indruk van de e-dermis. Zo konden ze bijvoorbeeld het verschil voelen tussen pijnvolle en niet pijnvolle tactiele sensaties. Deze sensaties voelden ze zelfs ook op juist plek op de prothese. Ook konden vrijwilligers verschillende vormen en scherpe randen onderscheiden. Tijdens de experimenten werden EEG scans gemaakt en het leek alsof in de hersenen ook de juiste gebieden oplichtten, die geassocieerd werden met de hand.

elektronische huid

Gesimuleerde reflexen

Om het systeem wat realistischer te maken hebben de onderzoekers ook automatische pijnreflexen toegevoegd. Wanneer de protetische hand pijn ervaarde, trokken de vingers automatisch weg van het gevaarlijke object. Hoewel de resultaten al veelbelovend waren, is nog niet iedereen er helemaal van overtuigd. Stanford University onderzoeker Sharlene Flesher is van mening dat de EEG scans niet aantonen dat de participanten specifiek met de prothetische hand voelden. Alleen dat de sensaties aan de juiste kan van het lichaam werden gevoeld.

Pijn echt nodig?

Hoe dan ook zijn de onderzoekers goed bezig en zou het project veel mensen met prothesen kunnen helpen. De vraag is wel of het daadwerkelijk nodig is om de prothesen ook echt pijn te laten voelen. Ze zouden bijvoorbeeld ook met een geluidje, lampje of niet pijnlijke sensatie aan kunnen geven dat je bezig bent de prothese te beschadigen. Een beetje zoals deze slimme schoenzool. Via een app geeft hij bijvoorbeeld aan dat je teveel druk op je hak zet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Gizmodo

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Prothesen krijgen eindelijk gevoel met elektronische huid
Sluiten