Tech 27 nov 2018 Noah Korevaar

Elon Musk over zijn leven op Mars en pretreisjes voor de rijken

Elon Musk heeft het vaker over zijn droom om naar Mars te gaan. In zijn hoofd is dat geen science-fiction, of een stukje fantasie. Sterker nog, hij acht de kans zeer groot dat hij nog in zijn leven op Mars terecht zal komen.

Elon Musk naar Mars

Tijdens een interview voor Axios, een documentaire van HBO, heeft hij er zelfs een getal aan gekoppeld. Tegenover de interviewer verklaarde hij dat de kans “70 procent is” dat hij naar Mars zal gaan.

Een “recent aantal doorbraken” maken het mogelijk, aldus de miljardair. En dan hebben we het niet over een tripje voor een paar dagen. Als hij gaat, dan wordt het geen retourtje: “dan ga ik daar echt wonen.”

Gezien de huidige context is dat een bizar idee. Dat een huidige peuter ooit op Mars zal leven, klinkt al als een leuk gedachte-experiment, niet als de daadwerkelijke toekomst. Maar dat een veertiger als Musk er daadwerkelijk zal gaan wonen, is al helemaal een bizar idee.

Geen tripje voor de rijken

Maar goed, voor een miljardair als Musk zijn er ook meer mogelijkheden. Of is dat niet zo? Tijdens het intrigerende interview slaat hij de opmerking af dat het reizen naar Mars een ontsnappingsroute voor de rijken zal zijn.

Hij wijst daarbij erop dat een advertentie voor een reisje naar Mars allesbehalve een idyllisch plaatje af zal beelden. Als je überhaupt al de planeet weet te bereiken, dan zul je al je tijd op de planeet besteden aan het bouwen van een basis, terwijl je worstelt om de zeer pittige omstandigheden te overleven, aldus de SpaceX CEO.

Geen pretreisje voor de rijken dus. “En ook al is het wellicht mogelijk om terug te keren naar de aarde, is dat absoluut verre van een garantie.” Maar, Musk blijft optimistisch, want hij gelooft er heilig in dat het net zoals bij het beklimmen van Mount Everest allemaal om “de uitdaging draait.”

De recente doorbraken maken de toekomstplannen van Musk inderdaad steeds meer science-fiction. Zo is het Starship van SpaceX volop in ontwikkeling, wordt er gewerkt aan plannen voor hoe mensen op Mars kunnen leven, voedselvoorziening en andere aspecten die belangrijk zijn voor een succesvolle operatie. Dat neemt echter niet weg dat de puzzelstukjes nog lang niet in elkaar zijn gevallen. Het blijft een zeer risicovolle operatie met veel ogen en haken.

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elon Musk over zijn leven op Mars en pretreisjes voor de rijken
Sluiten