Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 23 jul 2018

Elon Musk belooft AI nooit in te zetten voor autonome wapens

Kunstmatige intelligentie kan behoorlijk wat goede dingen aan de wereld toevoegen, zoals het sneller regelen van reddingsacties en de landbouw bijvoorbeeld efficiënter maken. Helaas zou AI ook ingezet kunnen worden voor wat meer sinistere dingen, zoals autonome wapens. Gelukkig zijn er behoorlijk wat belangrijke mensen, waaronder Elon Musk, die dat willen voorkomen en deze hebben een verklaring ondertekend waarin ze aangeven niet bezig te gaan met AI autonome wapens.

Verklaring tegen dodelijke autonome wapens

Tijdens de Joint Conference on Artificial Intelligence in Stockholm, kondigde de Future of Life Institute onlangs aan dat meer dan 2.400 individuen en 160 bedrijven en organisaties de verklaring hebben ondertekend.

Hierin staat dat ze niet zullen deelnemen, noch steun zullen geven aan de ontwikkeling, handel of productie van dodelijke autonome wapens. Ook zullen de ondergetekenden deze wapens niet gebruiken.

De mensen en bedrijven die de verklaring hebben ondertekend, komen uit 90 verschillende landen. In de groep bevinden zich onder andere Elon Musk, Google DeepMind, de Xprize Foundation en medeoprichters van Deepmind Demis Hassabis, Shane Legg en Mustafa Suleyman.

Elon Musk Tesla

Machines beslissen niet over mensenlevens

In de verklaring staat verder dat duizenden AI onderzoekers het erover eens zijn dat dodelijke autonome wapens krachtige instrumenten van geweld en onderdrukking kunnen worden, wanneer het risico, de moeilijkheid en de toerekenbaarheid van het nemen van een mensenleven worden weggehaald. Iedereen die ondertekent is het ermee eens dat de beslissing om een mensenleven te nemen, nooit overgelaten moet worden aan een machine.

Met het ondertekenen van de verklaring, roepen de verschillende individuen en bedrijven ook overheden op om wetten te maken tegen dodelijke autonome wapens. Musk, Hassabis en Suleyman stuurden vorig jaar al een brief naar de VN met betrekking tot regelgeving omtrent autonome wapens.

Robot politie autonome wapens

Kritiek op Google, Microsoft en Amazon

Een handjevol bedrijven heeft al kritiek gekregen voor het samenwerken met de overheid. Zo kreeg Google er in de media van langs om zijn Project Maven Pentagon contract, waarbij het bedrijf het leger van AI technologie voorziet om drone beelden eruit te halen die nog beter bekeken moeten worden. Ook Amazon heeft kritiek gekregen voor het delen van zijn gezichtsherkenningstechnologie met wetshandhavingsinstanties. Microsoft kon ook de dans niet ontspringen en kwam negatief in de aandacht voor het verlenen van zijn diensten aan de Amerikaanse Immigration and Customs Enforcement (ICE).

Verbeteringen

Uiteraard is de kritiek op de bedrijven niet goed voor de zaken en heeft Google inmiddels een set van principes samengesteld, welke moeten dienen als de ethische richtlijnen omtrent AI technologie.

Het bedrijf zou AI niet gaan inzetten voor wapens, technologie of het houden van toezicht, wanneer dit in strijd zou zijn  met de geaccepteerde principes van internationaal recht en mensenrechten. Microsoft heeft aangegeven dat zijn werkt met ICE gelimiteerd is tot emails, de kalender, berichten sturen en document management. Er zou geen gezichtsherkenningstechnologie aan te pas komen. Ook zou Microsoft bezig zijn met een set van regels en principes omtrent zijn gezichtsherkennings projecten.

Terwijl Musk en consorten zich inzetten om de slechte kant van kunstmatige intelligentie in toom te houden, hopen we dat onderzoekers wel bezig gaan met het ontdekken van de nuttige kant van AI. Zo zijn er mensen bezig met robot meubels die mensen met spierziektes helpen en wordt er een robot gemaakt die weet wanneer je eenzaam bent en je vervolgens een knuffel geeft.

Engadget

Reageer op artikel:
Elon Musk belooft AI nooit in te zetten voor autonome wapens
Sluiten