Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Wetenschap 20 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk wil atoombom gooien op Mars en dat is minder vreemd dan het klinkt

Elon Musk en Mars zijn dikke vriendjes. De Zuid-Afrikaan kan niet wachten om de eerste mensen naar de rode planeet te sturen en daar een kolonie op te zetten. Voordat het zover is, moet er alleen nog wel wat werk verzet worden. Raketten testen, huizen bouwen en de planeet bombarderen. Ja, dat lees je goed. Elon Musk wil een atoombom op Mars gooien.

Dat riep hij al in 2015, maar deze week blies Elon Musk dit bizarre plan nieuw leven in. Hij veranderde zijn Twitterfoto en gooide er een tweet uit met de tekst: Nuke Mars! Dat klinkt onlogisch. Waarom zou je de planeet die je wilt gaan bevolken plat bombarderen? Nou, daar heet Elon Musk wel een verklaring voor. Hij doet dit juist om de planeet bewoonbaar te maken.

Nuke Mars!

De oprichter van SpaceX en Tesla onthulde dit plan in 2015 en legde toen uit hoe een flinke knal de planeet beter bewoonbaar kan maken. Het plan is om op beide polen een atoombom tot ontploffing te brengen. Hierdoor smelt het ijs met als gevolg dat er waterdamp en koolstofdioxide vrijkomt. Deze stoffen dragen bij aan het broeikaseffect.

Hier op aarde proberen we dat te vermijden, maar op Mars kan het juist voordelen opleveren. Door het broeikaseffect een flinke zet te geven, gaan de temperatuur en luchtdruk omhoog, met als resultaat dat de omstandigheden meer gaan lijken op zoals die hier op aarde zijn. Elon Musk wil Mars dus met behulp van een flinke explosie beter bewoonbaar maken.

Elon Musk moet geduld hebben

Als je het plan zo hoort, klinkt het nog niet zo gek. Helaas zijn er ook kenners die nog wat twijfels hebben bij het plan. In 2018 hebben onderzoekers onderzoek gedaan naar het gebruik van koolstofdioxide om Mars beter bewoonbaar te maken. Helaas kwamen ze tot de conclusie dat dit met de huidige middelen nog niet mogelijk is. Elon Musk moet dus nog even geduld hebben of zelf met een briljante uitvinding komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nature.com

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elon Musk wil atoombom gooien op Mars en dat is minder vreemd dan het klinkt
Sluiten