Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Cars 18/02/2017

Elon Musk onthult groot probleem waar we allemaal mee te maken gaan krijgen

Elon Musk heeft tijdens een praatje in Dubai een zeer groot probleem onthuld, waar we de komende honderd jaar allemaal mee te maken gaan krijgen.

Elon Musk hield weer eens een interessant praatje

Elon Musk heeft al wel eens eerder genoemd dat hij denkt dat een universeel basisinkomen de toekomst is. De oprichter van Tesla en SpaceX kreeg deze week de kans om daar wat dieper op in te gaan. Hij hield namelijk een praatje tijdens het World Government Summit in Dubai.

Daar sprak hij over de grote uitdagingen voor de mensheid in de komende honderd jaar. Dan is kunstmatige intelligentie en de daaruit voortkomende automatisatie natuurlijk een belangrijk onderwerp. Als robots slimmer worden en ons werk overnemen, wat moeten wij dan gaan doen?

neural lace Elon Musk

Volgens meneer Musk is het een zeer gevaarlijke situatie, die helaas onvermijdelijk is. Op een gegeven moment zal er een kunstmatige intelligentie zijn die slimmer is dan de slimste mens. En nee, dan hebben we het niet over de tv-show, maar over de slimste wetenschappers.

Daarom waarschuwt Elon Musk dat we goed op moeten letten met ons onderzoek. We hebben de neiging om als maar meer te willen, totaal op te gaan in onderzoek naar nog slimmere robots. Het wordt een soort race, waarvan de finishlijn eigenlijk meer problemen dan voordelen met zich mee lijkt te brengen. Scary!

We hebben geen keuze

Automatisatie zal een grote impact hebben op de arbeidsmarkt. Volgens de beste man zal de transportatie-markt binnen de komende twintig jaar op grote schaal geautomatiseerd zijn dankzij geavanceerde kunstmatige intelligentie.

Musk concludeert dat overheden dan ook geen keuze hebben: een universeel basisinkomen is de enige oplossing.

En dat brengt grote gevolgen met zich mee: “Twintig jaar is een zeer korte periode, waarin iets als 12-15 procent van de arbeidsmarkt werkloos wordt.” Aldus Musk. Waar gaan al die mensen heen?

Die gevolgen zullen zich niet beperken tot de auto-industrie. In vrijwel elke industrie zal een groot deel van de banen overgenomen worden door robots, computers. Musk concludeert dat overheden dan ook geen keuze hebben: een universeel basisinkomen is de enige oplossing.

professionele skills

Dat betekent dus dat iedereen standaard een bepaald bedrag van de overheid krijgt, om van te leven. Zo kan voorkomen worden dat een groot deel van de bevolking zeer arm wordt. Anders wordt de kloof tussen de armen en de rijker natuurlijk ook steeds groter.

“Ik denk niet dat we een keuze hebben,” aldus Musk. “Ik denk dat het nodig gaat zijn. Er zullen steeds minder banen zijn die een robot niet beter dan de mens kan doen.” Dat is een punt dat de miljardair natuurlijk al vaker heeft gemaakt.

Er is een nog groter probleem

Dit keer ging hij echter ook in op een misschien nog wel veel belangrijker probleem: Hoe vinden mensen dan nog de zin van het leven? Veel mensen geven invulling aan hun leven, betekenis, met hun werk. Zo dragen ze hun steentje bij aan de wereld. Als je niet nodig bent, wat is dan nog het punt?

Ga je je dan nutteloos voelen? Dat gaat ongetwijfeld een groot probleem worden, dus psychologen kunnen alvast beginnen met bijleren. Een toekomst vol robots is onvermijdelijk, maar is dat ook de toekomst die we aangenaam vinden?

Robot

Bijna altijd is technologische vooruitgang in ons voordeel. Betere tv’s, mooiere smartphones en een ambulance die nog sneller bij je is. Maar in dit geval is de onvermijdelijke ontwikkeling in het nadeel van velen.

Hoe vinden we een manier om er weer een voordeel van te maken? Daar heeft Musk nog geen antwoord op. Volgens hem is een universeel basisinkomen in ieder geval het begin van een nieuwe invulling van ons leven.

In landen als Finland en Kenya worden al experimenten gedaan met een universeel basisinkomen. Willekeurig geselecteerde Finnen krijgen €560 per maand van de overheid, belastingvrij. Opeens krijgen ze daardoor meer tijd voor vrijwilligerswerk en andere zaken waar je normaal door je werk geen energie of tijd meer voor hebt.

Over een paar jaar kunnen we hopelijk de eerste conclusies trekken uit dat soort experimenten. Tot dan blijven we gewoon verlekkerd kijken naar alle fascinerende robots waarmee techgiganten op de proppen komen! Hierboven kun je nog eens het praatje van Elon Musk terugkijken.

Ben je ook bang dat robots jouw baan overnemen? Lees dan in dit artikel met welke skills jij altijd beter zult blijven dan elke robot.  Of check hoe de angstaanjagende robot van Boston Dynamics over muren kan springen!

 

Futurism

Reageer op artikel:
Elon Musk onthult groot probleem waar we allemaal mee te maken gaan krijgen
Sluiten