Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 2 dec 2020

Elon Musk verwacht heel snel bemande missie naar Mars

Elon Musk heeft een grote droom: mensen op Mars zetten met een SpaceX-raket. Dat kan volgens hem al heel erg snel met SpaceX.

Hoewel we pas in 2024 na 55 jaar weer voet op de maan gaan zetten zijn er nu al volop plannen om naar Mars te gaan. Dat is slechts het begin, want het ruimtereizen moet veel verder gaan. Tech-ondernemer en miljardair Elon Musk ziet het als zijn missie om een kolonie te stichten.

Elon Musk wil met SpaceX naar Mars

De maan-missie staat dus als eerste op de planning, maar volgens Musk is het ook mogelijk dat in 2024 naar Mars wordt vertrokken. Al is de topman van SpaceX niet zeker of het dan ook daadwerkelijk gebeurt. Wel is hij ervan overtuigd dat de eerste bemande missie naar Mars in 2026 plaatsvindt.

Maar natuurlijk kan er niet zomaar een bemande raket naar Mars. Voorafgaand wil Musk eerst een onbemand ruimtevaartuig naar de rode planeet sturen. Dot moet binnen twee jaar gebeuren, waarbij het afhankelijk is wanneer het de beste tijd is om het voertuig naar Mars te sturen.

Eens in de 26 maanden staat Mars het dichtst bij de Aarde, waardoor transport naar de planeet het makkelijkste is. De laatste keer was dit afgelopen zomer, waardoor de VS, China en de Verenigde Arabische Emiraten alle drie besloten om een satelliet en/of rover naar de planeet te sturen.

Musk doet zijn uitlatingen in een interview met Mathaias Döpfner, de CEO van het Duitse uitgeverijconcern Axel Springer. Het maakt deel uit van een award van het bedrijf die de Zuid-Afrikaan heeft ontvangen. Onder andere Jeff Bezos (Amazon) en Mark Zuckerberg (Facebook) gingen Musk voor.

Het Starship

Als de bemande missie daadwerkelijk van de grond komt, gaat Musk waarschijnlijk gebruikmaken van het Starship. Het is de herbruikbare raket van SpaceX die de afstand naar Mars moet kunnen halen. Overigens kan die ook gewoon weer terugvliegen van Mars naar de Aarde.

Om dat mogelijk te maken, test SpaceX nu al verschillende prototypes van de raket. De laatste versie daarvan is de SN8. Deze moet aankomende week tijdens een test 15 kilometer halen. Deze bestaat uit zes motoren. De definitieve versie moet er echter zes hebben.

Space.com

Reageer op artikel:
Elon Musk verwacht heel snel bemande missie naar Mars
Sluiten