Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 2 jan 2018

Een kijkje in het leven van Elon Musk: hoe word je zo succesvol?

Elon Musk heeft met SpaceX, Tesla, PayPal en talloze andere ondernemingen bewezen dat hij een innoverende alleskunner is. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Elon Musk: succesvolle alleskunner

Elon Musk is nog niet eens vijftig, maar heeft toch meerdere succesvolle bedrijven weten op te zetten. Of het nou om software, energie, transport of ruimtevaart gaat: Elon Musk blijft innoveren. Hoe wordt en blijf je zo succesvol op totaal verschillende gebieden? Het antwoord is even simpel als verwarrend: ze niet als verschillende gebieden zien.

Het helpt natuurlijk dat de miljardair continu aan het werk is. Hij werkt namelijk vaak 85 uur per week. Bovendien kijkt hij ver vooruit en blijft hij volhouden. Maar maakt dat nou echt het verschil? Michael Simmons denkt van niet.

Volgens hem is Elon Musk zo succesvol omdat hij vakgebieden weet te combineren. Je krijgt als scholier vaak te horen dat je ergens heel goed in moet worden, in plaats van in alles redelijk goed te zijn. Een goed advies, want anders ben je overal net niet goed genoeg in. Elon Musk laat echter zien dat het ook anders kan.

Zijn expertise beslaat raketwetenschap, bouwkunde, natuurkunde, kunstmatige intelligentie en zo kunnen we nog wel even door gaan. Musk kan grote kansen creëren omdat hij de onderliggende principes van al die vakgebieden begrijpt, en ze op een unieke manier weet samen te brengen. Daardoor heeft hij een invalshoek die hem onderscheidt van de concurrentie.

Op school worden vakken los van elkaar gegeven. Het zijn richtingen waar je voor kiest, wereldjes met hun eigen kennis en hun eigen context. In het echt zijn ze echter helemaal niet gescheiden. Juist combinaties van vakgebieden leveren innovatie op. Door de kennis van het ene vakgebied op het andere toe te passen, ontstaan er nieuwe ideeën.

Lezen, lezen en nog eens lezen

Dat is makkelijk gezegd, maar hoe kreeg Elon Musk dat voor elkaar? Heel veel lezen. Volgens zijn broer, Kimbal Musk, las Elon Musk vanaf dat hij jong was twee boeken per dag. Geen fictie voor kinderen, maar informatieve boeken uit/over verschillende disciplines. Laat het even tot je doordringen: dat zijn zestig boeken vol met kennis per maand.

Elon Musk hoeft er niet op te vertrouwen dat de bioloog in zijn technologiebedrijf zijn werk goed doet. Hij snapt namelijk zelf wat de bioloog doet, ook al kan hij het zelf niet.

Musk begon vooral met science-fiction, filosofie, religie, programmeren en biografieën van wetenschappers en ondernemers. Toen hij ouder werd pakte hij ook natuurkunde, bouwkunde, product design, bedrijfskunde en energie erbij als onderwerpen. Door zoveel te lezen leerde hij onderwerpen kennen die niet op school voorbij kwamen.

Bovendien is hij dus thuis in de specifieke context van talloze vakgebieden. Hij weet hoe alles werkt, wat er speelt. Hij zal het niet zelf allemaal kunnen toepassen en tot in detail uitvoeren, maar dat is ook niet nodig. Door zijn overkoepelende kennis kan hij talenten uit verschillende disciplines samenbrengen, en ze zijn plannen uit laten voeren. Hij hoeft er niet op te vertrouwen dat de bioloog in zijn technologiebedrijf zijn werk goed doet. Hij snapt namelijk zelf wat de bioloog doet, ook al kan hij het zelf niet.

Breng bouwblokken opnieuw samen

Musk is geïnteresseerd in de fundamentele basis van vakgebieden. Hij vergeleek het tijdens een interview met de blaadjes van een boom. Hij leert niet elk specifieke blaadje uit zijn hoofd, maar de takken die de blaadjes verbinden. Hij kent de structuur, begrijpt hoe de kennis verbonden is.

Door die bouwstenen te pakken en ze op nieuwe manieren te combineren, ontstaan er unieke kansen. SpaceX, Tesla, Hyperloop, neural lace en PayPal: Musk gebruikte zijn overkoepelende kennis, in plaats van op de standaard manieren van een bepaald vakgebied te denken.

spacex lancering

Door die overkoepelende verbanden als losse bouwblokken te zien, kun je ze vervolgens opnieuw samenbrengen. Het wordt ons standaard aangeleerd om in hokjes te denken, kennis op vaste manieren met bepaalde andere kennis te associëren. Daardoor wordt het steeds lastiger om out of the box te denken. Je treedt als het ware in de voetstappen van miljoenen anderen, waar Elon Musk zijn eigen weg koos.

Specialisatie is dus niet alles. Ja, het is misschien een veilige route, maar ook een isolerende. Probeer kennis, onderwerpen en uiteindelijk vakgebieden niet los van elkaar te zien, maar als bouwblokken die op unieke manieren weer samengebracht kunnen worden. Het is geen magie, maar een bijzondere denkwijze. Elon Musk is immers ook maar een mens.

Wil je zelf een onderneming beginnen? Check dan deze elf quotes. Lees ook het laatste nieuws over de elektrische truck van Tesla, of ontdek hoe Apple onder Tim Cook veranderde.

QZ

Reageer op artikel:
Een kijkje in het leven van Elon Musk: hoe word je zo succesvol?
Sluiten