Elon Musk vs. Jack Ma: bizarre discussie over kunstmatige intelligentie

Het is geen geheim dat Tesla en SpaceX baas Elon Musk zich zorgen maakt over de mogelijke ontwikkelingen met betrekking tot kunstmatige intelligentie. Hij is dan ook van mening dat de mens zich moet versmelten met AI om sinistere science fiction-achtige scenario’s te voorkomen. Jack Ma, de CEO van Alibaba (ja ook die van AliExpress), is aan de andere kant een hele andere mening toebedeeld. In een bizarre discussie tijdens de World Artificial Intelligence Conference bespraken de twee topmannen onder andere de zin (of juist onzin) van bang zijn voor AI.

“AI moet omarmd worden”

We hebben een video van het debat toegevoegd aan het artikel, zodat je precies kunt zien waarom het woord “bizar”een nogal toepasselijke beschrijving is van wat er tussen Elon Musk en Jack Ma heeft plaatsgevonden. In de video zijn een paar  “topmomenten” uitgelicht van hoe de twee het absoluut niet met elkaar eens zijn. Zo geeft Ma op een gegeven moment zo’n beetje aan dat alleen mensen die hebben gestudeerd (college smartness) bang zijn voor kunstmatige intelligentie. Mensen zoals hijzelf die
“street smart” zijn maken zich daar echter helemaal geen zorgen over. Ze zouden het ontzettend leuk vinden en kunstmatige intelligentie juist omarmen. Daarnaast vertelde Ma zelfverzekerd dat machines nooit slimmer kunnen worden dan mensen onder de afkeurende blik van Musk.

Elon Musk Jack Ma
Bron: ANP / Hector Retamal

Waarom Elon Musk naar Mars wil?

Ook vraagt het Alibaba hoofd zich af wat Elon Musk in godsnaam toch heeft met Mars. Zelf zou hij niet geïnteresseerd zijn in de planeet en het zien als een reis waarvan je nooit meer terugkeert. Ook de Himalaya zou de Chinese zakenman niet beklimmen, tenzij er een lift zou zijn. Als antwoord heeft Musk een lach, die duidelijk maakt dat hij niet onder de indruk is. Gedurende het hele gesprek lijkt Musk zich afwisselend te ergeren, te vervelen en te verbazen over wat er allemaal uit de mond van Ma tevoorschijn komt. Af en toe probeert de Tesla man met wat humor ervoor te zorgen dat het wat minder ongemakkelijk wordt, maar Ma lijkt niet te stuiten en behoorlijk overtuigd te zijn van zijn mening. Volgens hem zouden we ons moeten richten op de aarde, niet bang moeten zijn voor kunstmatige intelligentie en ons moeten focussen op de liefde.

Het was waarschijnlijk niet de hoogwaardige discussie waar men op gehoopt had, maar het was zeker erg vermakelijk om naar te kijken. Misschien hadden we ook niet anders kunnen verwachten van de combinatie van Elon Musk (die in zijn eentje al vaak ongemakkelijke interviews geeft) en de excentrieke Chinese zakenman. Zo leidt Jack Ma toch wel een redelijk opmerkelijk leven. Deze tien dingen wist je bijvoorbeeld waarschijnlijk nog niet over de heer Ma.

 

eBaum's World

Reageer op artikel:
Elon Musk vs. Jack Ma: bizarre discussie over kunstmatige intelligentie
Sluiten